Od začátku listopadu už není zaměstnanec Centra sportu Ministerstva vnitra a nesmí tedy ani do národního týmu. „Měl smlouvu do konce října, kterou jsme mu po dohodě se střeleckým svazem neprodloužili. Několikrát jsme ho žádali, aby před olympiádou zachoval neutralitu. Neudělal to. K chování reprezentanta patří i povinnosti, které nerespektoval," objasnil Deníku Rovnost rozhodnutí ředitel Centra sportu Ministerstva vnitra Josef Nechutný.

Střelec brněnské Komety v disciplíně trap Gach nyní zůstal bez práce. „Na mém propuštění se podepsal státní trenér. Dlouhodobě jsme si nerozuměli. Reprezentuji už dvaadvacet let, mám přes dvacet domácích titulů, medaile z mistrovství Evropy i světa a na hodinu mě vyhodili. Nejsem žádný začátečník, aby se se mnou nikdo nebavil. Teď jsem na dlažbě," uvedl.

Gachovi uškodila vyjádření, při nichž kritizoval nominaci státního trenéra Jana Dvořáka na letošní olympiádu. Ten dal přednost Jiřímu Liptákovi a Davidu Kosteleckému. Jeho nadřízeného pak rozlítil článek, který vyšel těsně před hrami. „Už i mně došla trpělivost. Dohodli jsme se na smíru a on jej porušil," poznamenal Nechutný.

„Pokud noviny překroutily jeho výroky, měl požadovat omluvu. Ale ani nám nedoložil, že by o ni usiloval," dodal.

Státní trenér Dvořák odmítá, že vyřazení Gacha vzešlo z jeho rozhodnutí. „Jirku znám od juniorů a neunesl, že jsem dal přednost Kosteleckému. Choval se, jak neměl, proto mu ředitel centra sportu neprodloužil smlouvu, takže nemůže reprezentovat," pronesl kouč národního výběru.

Střelec se mohl současné situaci vyhnout. Musel by se však omluvit. „Řekl jsem pravdu, za kterou si stojím. Bylo nešťastné, že článek vyšel před olympiádou, ale pořád cítím křivdu," řekl Gach.

„Kdyby uznal, že šlápl vedle, mohli jsme situaci vyřešit. Jenže si stál za svým a dál se nešťastně vyjadřoval přes média. Existují určitá pravidla. Státní trenér byl jeho nadřízený a on se k němu choval nepřijatelně," dodal Nechutný.

Gach i přes vyhazov zůstane v brněnské Kometě. Předseda oddílu brokových střelců Josef Machát věří, že se čtyřiačtyřicetiletý matador do reprezentace vrátí. Vyhlíží prosincová výběrová řízení na pozice státních koučů. „Předpokládám, že stávající trenér pokračovat nebude a jeho nástupce Gacha jako oporu zařadí zpátky do reprezentace. Pak se vrátí i do Centra sportu Ministerstva vnitra," doufá.

Machát zasedne v komisi, která trenéra brokových střelců určí. „To neznamená, že výsledek ovlivním, ale jsem pro změnu," doplňuje předseda Komety.

Jenže případný konec Dvořáka zákonitě neznamená návrat Gacha do Centra sportu Ministerstva vnitra. „Jména sportovců navrhuje svaz a Gach by se musel vypořádat s jeho napadením. To znamená přehodnotit své chování a přijít s tím, že lituje," prohlásil ředitel centra.

Ať už bude výsledek jakýkoli, Česká republika momentálně přišla o družstvo, které v trapu pravidelně vozilo medaile z mistrovství světa i Evropy. „Jirka střelec je, ale předváděl zlomyslnosti, které tým poškozovaly a podepsaly se i na výsledcích na olympiádě," uzavřel Dvořák.

o co se jedná

Brokový střelec Jiří Gach z Komety Brno vystřílel bronzem na Světovém poháru v Pekingu loni v dubnu druhé účastnické místo pro Českou republiku naolympijské hry v Londýněv disciplíně trap. Už předtím na mistrovství světa zajistil kvótaplac jeho týmový kolega Jiří Lipták.

Na londýnské hry mohli v trapu jet pouze dva čeští střelci a ve hře byl ještě obhájce olympijského zlata David Kostelecký, který v srpnu vybojoval stříbro na mistrovství Evropy, čímž kvótaplac také vystřílel. Státní trenér Jan Dvořák dal nakonec v nominaci na hry přednost Liptákovi a Kosteleckému, kteří v olympijské sezoně předváděli lepší výsledky. Podle Gacha měl český kouč o nominaci jasno dlouho dopředu a několikrát se k situaci vyjadřoval v médiích. Centrum sportu Ministerstva vnitra mu proto neprodloužilo smlouvu a Gachv reprezentaci skončil.

Střelec Jiří Gach říká: Byla to pro mě podpásovka

Brno - Vlastní přes dvacet titulů mistra republiky, zlaté medaile z mistrovství Evropy a cenné kovy ze světových šampionátů. Přesto brokový střelec brněnské Komety Jiří Gach už Českou republiku reprezentovat nesmí. „Nevím, co k tomu říct. Všechno, co vyšlo v médiích, mi nakonec ublížilo," sděluje čtyřiačtyřicetiletý veterán.

Když vidíte, kam vás vaše vyjádření přivedla, litujete jich?

Říkal jsem jen pravdu, i když dva dny před olympiádou to bylo nešťastné. Sice se rozhodl ředitel centra sportu, ale státní trenér mému propuštění hodně pomohl. Svými výsledky jsem centru vydělal dost peněz, přesto mě vyhodili na hodinu a nikdo si mě ani nezavolal, neptal se na můj názor. Jednali se mnou jako s… (odmlčí se) Byla to podpásovka.

Spoléháte se, že se v prosinci vymění státní trenér a vy se do reprezentace vrátíte?

Nevím, po tom, co se stalo. I když bych to samozřejmě ještě rád zkusil, ale současný kouč asi volby ustojí. Pokud se vymění státní trenér, budu rád za jakoukoli šanci se vrátit.

Momentálně jste nezaměstnaný. Znamená to pro vás velké potíže?

Jsem na pracáku, což příjemné není. Jako strojní mechanik se ke své profesi ještě vracet nechci. Na prvním místě mám střelbu, chci se dobře fyzicky připravit a na jaře ukázat, že jsem pořád dobrý. Je mi čtyřiačtyřicet a jestliže někdo zaměstná sportovce v mém věku, bude skřípat zubama. Obávám se, co bude, protože mám dvě dcery. Musím se každý den otáčet.