Jednačtyřicetiletý Kostelecký postoupil z dvoudenní kvalifikace na olympijské střelnici jako pátý. V šestičlenném semifinále pak trefil třináct z patnácti terčů, zatímco úřadující vicemistr světa Ling o jeden méně a musel absolvovat dodatečný rozstřel o postup s Egypťanem Ahmedem Kamarem.

V duelu o bronz sice Ling minul první ránu, ale brzy si před českým reprezentantem vypracoval tříbodový náskok. Medaili si zajistil už předposledním výstřelem. „Samozřejmě to zamrzí, ale musím to zase hodnotit tak, že jsem do finále šel s nejmenším nástřelem, takže jsem se posunul z šestého místa na čtvrté," řekl Kostelecký. „Kluci stříleli celý den lépe, takže to dopadlo, jak mělo. Zasloužili si to," prohlásil.

Příčina porážky v rozstřelu mohla být i skutečnost, že Kostelecký už přestával vidět a zpomalovaly se mu reakce očí. Nad střelnicí se totiž zatáhlo a český střelec vinou astigmatismu při pohledu do mraků neviděl terče. Už od roku 2004 kvůli tomu nosí speciální brýle. „Kdyby bylo jasné počasí, bylo by to lepší. Tušil jsem, že je zle, když jsem tam jednu ránu poslal asi čtyři metry vedle, protože jsem to uviděl pozdě," vysvětlil. „Ale jsem rád, že to takhle dopadlo, pohřbil jsem kvůli tomu závodu sezonu," upozornil, že včera absolvoval první letošní finále. „Kdybych doma žádnou olympijskou medaili neměl, bylo by to horší," dodal.

Šestačtyřicetiletý Pellielo získal v trapu už čtvrtou olympijskou medaili a potřetí skončil na druhém místě. Stříbro bral v Aténách 2004 a pak i v Pekingu za Kosteleckým. V Riu trefil v kvalifikaci 122 terčů a o dva body ji vyhrál, v semifinále minul jen jednou a finále ztratil až čtvrtou ránou v rozstřelu.

Očima parťáka„O nedostatcích na střelnici v Riu už se psalo dost… Věděl jsem, že David má skvělou formu, proto jsem na devětadevadesát procent věřil, že projde do šestičlenného finále. Tam už je to otázka patnácti terčů a deseti minut. Bezprostředně před závodem jsem s ním v kontaktu nebyl, takže neznám jeho aktuální pocity. V rozstřelu sice dva poslední terče netrefil, ale tam už o nic nešlo. Nevím, co se tam stalo, záběry v televizi byly hrozné. Je mi trochu líto Itala Pellieliho, jemu jsem zlato přál. Má z olympiády čtvrtou medaili, ale zlato žádné."
Jiří Lipták, brněnský střelec