Lipták se v srpnu oženil po čtrnáctiletém vztahu. „Manželka čekala dlouho, ale už jsme byli vlastně svoji, jen jsme to stvrdili papírově. Do Říma už jsem si musel vzít i prstýnek," usmál se střelec, který po svatbě prožíval klidnější období.

„Záměrně jsem volil termín po sezoně a se zařizováním nám pomáhala rodina," uvedl Lipták, který s manželkou vychovává děti Daniela a Karolínu.

Finále Světového poháru se zúčastní potřetí, ale velký závod nestřílel od červencového mistrovství Evropy. „Objeli jsme akce v Itálii a Chorvatsku, ale jak se zkazilo počasí, ani jsem netrénoval. Nemělo to smysl," řekl čtyřiatřicetiletý účastník olympijských her v Londýně v roce 2012.

Přestože deset dní před odletem do Říma ani nestál s brokovnicí na střelnici, považuje to spíš za výhodu. „Sezona byla dlouhá, když si člověk od zbraně odpočine, jinak ho to baví, přijde na jiné myšlenky, získá novou chuť. Není to tak dlouhá přestávka, abych střílet zapomněl. Horší bývá, když u nás napadne sníh a nestřílíme čtyři měsíce," podotkl Lipták, který žije v Rajhradicích na Brněnsku.

Střelnici v Římě si vyzkoušel jen dva dny při trénincích. „Nikdy předtím jsem tam nestřílel, ani jsem se nedostal k fotkám. Nicméně někdy to je výhoda, člověk aspoň nespekuluje," poznamenal.

Mezi dvanáct nejlepších střelců sezony, kam se tentokrát dostali pouze medailisté z olympijských her a světových pohárů, se prodral potřetí. Díky triumfu při červencovém dílu série v San Marinu. V roce 2010 v tureckém Izmiru skončil devátý, o čtyři roky později v ázerbájdžánské Gabale o příčku hůř. „Ve finále jsou jen vynikající borci. Chci se dostat do semifinále, do šestice nejlepších, to je můj první cíl, a uvidíme dál. Jen fakt nevím, co čekat od střelnice," dodal Lipták.