Začátek května. Závěrečné chvilky na brněnské Grand Prix. Zjevně dojatá moderní gymnastka Monika Míčková přijala květiny. „Srdcem bych dělala moderní gymnastiku dál. Zdravotně už to nejde," loučila se.

Ani její tréninková parťačka Anna Šebková se slzám neubránila. „Měla jsem podobné pocity jako Monča. Plakaly jsme obě," řekla závodnice brněnského celku SK Tart Moravská Slavia.

Anna Šebková
Narodila se 19. února 1995 v Praze, kde v pěti letech začala s moderní gymnastikou. Za své největší úspěchy považuje deváté místo na mistrovství Evropy juniorek v sestavě s míčem, 26. skončila na evropském šampionátu seniorek, mezi světovou elitou obsadila 55. příčku.

Duo Míčková Šebková pojí silné citové pouto. Tři roky spolu obě jezdily po světových závodech. „Ohromně si rozumíme. Jako konkurentky jsme se nikdy nebraly," odmítla řeč na téma rivalita Šebková.

Tak či tak, žila ve stínu své oddílové kolegyně. Největšího úspěchu dosáhla loni na mistrovství Evropy v Minsku, kde skončila šestadvacátá. Míčková byla o pět příček lepší a může se pochlubit i pěti mistrovskými tituly v řadě. Nakonec se s kariérou loučila jako osmá dívka Grand Prix, Šebková obsadila třináctou pozici.

Pro odchovanku Sokola Praha 7 se po odchodu Míčkové otevírá dost možná životní šance. „Už na Grand Prix jsem si uvědomila, že od Monči přebírám štafetu," připustila Šebková.

Tlak okolí si nechce připouštět. „Oficiální jednička ještě nejsem. Jsem dvojka bez jedničky," pousmála se moderní gymnastka, jejíž inaugurace se má odehrát první říjnový den, kdy se v Brně uskuteční mistrovství republiky.

Pokud zvítězí, bude vše dle plánu. „Upřímně netuším, kdo mě může ohrozit. Nevím totiž, kolik gymnastek se připraví. A jaké mladé tváře se objeví," položila si otázku Šebková. „Dobré jistě budou holky z Prahy a našeho oddílu," naznačila.

Žezlo české královny přebírá Šebková v jedenadvaceti letech. Míčková se neprobojovala na olympiádu do Ria a skončila. Za čtyři roky má nastat čas Šebkové. „Tokio je samozřejmě sen. Můj věk bude v té době na hraně. Hlavně chci za rok na univerziádu v Taipei a potom uvidíme," dodala.