Setkání univerzitních sportovců proběhne v jednatřiceti sportovních odvětvích, což je zatím nejvyšší počet v historii. Nově jsou zařazeny nohejbal a taekwondo. „Za sedm let se hodně změnila tvář celé akce a s návratem do Brna přichází i některé novinky,“ zavzpomínala mluvčí VUT Jitka Vanýsková. Jednou z nich je posunutí termínu pořádání akademických her z tradiční poloviny května na termín o měsíc později.

„Byl to riskantní krok. Proto jsme se také od začátku setkali s menší nedůvěrou od ostatních škol,“ nastínil situaci ředitel Centra sportovních aktivit VUT Jaroslav Bogdálek. Mezi další novinky patří premiérová účast zahraničních sportovců z Polska, Rakouska a Slovenska. „Stále jsme ještě v jednání s případnou zámořskou účastí,“ doplnil možný výčet zahraničních účastníků ředitel Centra sportovních aktivit VUT.

Známými jmény se bude hemžit brněnské basketbalové družstvo žen, ve kterém budou i mistryně z domácí soutěže Eva Vítečková a Jana Veselá. „Tento tým Masarykovy univerzity turnaj tradičně vyhrává a předpokládáme, že se mu to podaří i letos,“ přiblížil složitou situaci všech soupeřek brněnských hráček Bogdálek. Absolutní špička se sejde i na slalomu a sjezdu na divoké vodě, neboť to bude to kvalifikace na akademické mistrovství světa. Startovat bude tudíž i kompletní tým české reprezentace.

Akademické hry budou probíhat od 14. do 20. června převážně ve sportovním areálu VUT Pod Palackého vrchem. „Některé disciplíny budou hostit i jiná sportoviště, jelikož na to nemáme vlastní kapacity,“ připomněl důležitou spoluúčast dalších brněnských univerzit sekretář Českých akademických her Karel Opravil. Přihlášených účastníků je zatím kolem dva a půl tisíce z šestatřiceti škol z celé republiky.

Tomáš Valaškovčák