VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Talentovaný thajboxer Ryba odhazuje v ringu problémy

Brno – Když mu bylo třináct let, vážil osmdesát kilogramů. To je pořádná tíha na mladého kluka. S přebytečnými kily se rozhodl válčit. Doslova. Zvolil thajský box. V osmnácti letech už patří Michalu Rybovi titul amatérského mistra České republiky.

22.11.2012 1
SDÍLEJ:

Thajboxer Michal Ryba z brněnského Jetsaam Gymu (vpravo).Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Talentovaný zápasník brněnského Jetsaam Gymu navíc před týdnem porazil v jednom z vrcholů galavečera RingFight slovenskou hvězdu Michala Rapčana 2:0 na body. „Začal jsem trénovat kvůli nadváze a i po pěti letech mě thajský box pořád baví. Chci se zlepšovat," povídá Ryba.

Věnuje se full muay thai, nejtvrdšímu odvětví s plnými pravidly včetně loktů i kolen. „Není to vůbec brutální, i když si to většina lidí na první pohled myslí. Jde o sport s pravidly, který je o velké dřině a mně se líbí. V zápase rány ani nevnímáte," vysvětluje.

Zápasí v kategorii do 66,68 kilogramů a v ringu se často střetává s mnohem staršími soupeři. „Obavy nemám, i když proti mě stojí často třeba o deset let starší borci, nevnímám to," hlásí student obchodní akademie. „Se zákeřnostmi jsem se v ringu nesetkal, akorát jednou mi soupeř nadával," vybavuje si Ryba.

Nejnebezpečnější jsou v muay thai lokty. „Stačí jen škrábnout obličej a doktor duel třeba hned zastaví. V zápase si na ně musíte dát největší pozor. Nejlepší obrana je pevný dvojitý kryt nebo správně načasované úhyby. Ty už musíte mít v oku," popisuje Ryba.

Přítelkyně se už s jeho vášní pro thajský box smířila. „Ze začátku ho moc nebrala, teď jezdí na všechny zápasy a podporuje mě, i když se někdy bojí," líčí brněnský rodák. Tvrdí o sobě, že je i díky sportu kliďas. „Na tréninku si odpočinu, zahodím tam problémy. Když nastupuju do ringu, všechno ze mě spadne a soustředím se pouze na výkon," hlásí.

K amatérskému titulu mistra republiky chce přidat také profesionální. „Když to půjde, rád bych se thajským boxem živil," představuje svůj plán Ryba.

Autor: Jaroslav Kára

22.11.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vedoucí Modré linky důvěry Bohuslava Horská.

První sex, sebepoškozování, jmenuje nejčastější dotazy dětí vedoucí linky důvěry

Brněnská spalovna. Ilustrační foto.

V brněnské spalovně shoří odpad od tří milionů lidí. Po rozšíření o třetí kotel

AKTUALIZOVÁNO

Ve Francouzské ulici v noci hořela tři auta. Včetně mercedesu za milion

Brno - Brněnští hasiči museli v noci po třetí hodině likvidovat požár tří osobních aut ve Francouzské ulici. „Zcela shořel mercedes a Renault Scénic, oheň navíc poškodil ještě hyundai," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Vodojemy v Brně se podobají oblíbené istanbulské památce, říká znalec podzemí Svoboda

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Přetížená řečkovická pošta dostane další klienty. Jehnice ztratí výdejní místo

Brno - Fronty na vyzvednutí zásilek se na poště v Řečkovicích od začátku března ještě prodlouží. Pro odložené zásilky si sem přijdou i lidé z Jehnic a Ořešína, kteří by jinak využili výdejní místo v jehnickém obchodě. Do konce února totiž obchod zavře a s ním skončí i výdejní místo.

Soupeř? Zmuchlané košile. Nejtěžší je vyžehlit manžety, říká účastnice soutěže

Brno – Že žehlení není ryze ženská záležitost přišli v sobotu dokázat muži na mistrovství v žehlení. Týmy i jednotlivci v Nákupním centru Královo Pole poměřili síly, když jim organizátoři přichystali zmuchlané košile.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies