"Přemýšlel jsem, jestli tam pojedu, a po dlouhém uvažování jsem se rozhodl, že olympiádu absolvuju," řekl Rosol po vyřazení v 1. kole Wimbledonu. "Beru to jako příležitost, je to výzva stejně jako Davis Cup a zkusím uhrát co nejlepší výsledek."

V první listině pro olympiádu Rosolovo jméno chybělo, ale někteří hráči nesplnili kritéria startu či odmítli do Ria jet. Jako třeba Rakušan Dominic Thiem či Australan Nick Kyrgios. Proto se Rosol mezi 64 hráčů v pavouku dvouhry dostal.

Nebyl si ale zprvu jistý, že také pojede. Tenisté totiž nedostávají za olympijský turnaj body do žebříčku, v plném kalendáři je Rio další dlouhou cestou navíc a k tomu jsou v Brazílii zdravotní rizika. "Je to všechno dohromady," přitakal Rosol.

Do Ria poletí z turnaje v Atlantě. "To je deset hodin cesty a z Ria potom do Cincinnati, kde mám hrát kvalifikaci, to je třináct hodin. Nevím, jestli je na to moje tělo připravené. Může mě to zabrzdit. Je to týden, kdy nehrajeme o body, a moje sezona je zatím podprůměrná a body potřebuju," uvažoval tenista.

Radil se s manželkou, trenéry i manažery. Nakonec bylo na něm, jak se rozhodne, a zvolil Rio. "Ještě jsem na olympiádě nebyl, tak i proto. I když jsem váhal, je to dobré jednou za život absolvovat. Kdybych měl dvě olympiády za sebou, asi bych se rozhodl jinak. Věřím, že se tam štěstí třeba přikloní na mojí stranu," řekl.

Na hry nechce jet okukovat ostatní sportovce či si užít největší sportovní svátek planety. "To bych tam nejel. Zkusím se poprat o dobré umístění. Nejedu to tam jenom absolvovat. Je to šance a zkusím uhrát dobrý výsledek," uvedl.