„Šlo ale hlavně o zkoušku. S žádnými velkými ambicemi jsem tam nejel," odmítá zklamání dvacetiletý Ondřej Teplý.

Pro oba bratry představoval největší problém fakt, že nezávodili na vlastních lodích. Museli jet na vypůjčených. „Na takovéhle úrovni už je to hodně znát. Ale abych jel na své, musím ji poslat s velkým předstihem. To samé pak doprava zpět. Mě navíc čeká listopadová kvalifikační olympijská regata na Novém Zélandu. Loď už cestuje tam," zdůvodňuje česká naděje, která po červencovém zisku titulu juniorského mistra světa chce právě v zámoří zabojovat o vysněné Rio.

To nebyla potíž další české jachtařky Veroniky Kozelské Fenclové, která už má olympijské hry jisté a na testu závodního revíru dojela ve třídě Laser Radial třináctá. „Verča si tam loď poslala a už jí tam zůstane až do olympiády," vysvětluje Teplý, jenž závodí za Jachtklub Brno.

Páchnoucí voda

Velké téma je v Brazílii čistota vody, na které se mají olympijské regaty odehrávat. „Kauza stále pokračuje. Po jedné krátké intenzivní přeháňce musel být okruh v zátoce kvůli množství odpadků ve vodě na poslední dva dny testovacího závodu uzavřený," popisuje Jakub Kozelský, trenér Fenclové Kozelské, podmínky v budoucím dějišti olympiády.

Hodně záleží na počasí. Pokud zaprší, voda z města spláchne všechny nečistoty do moře. „Pršelo poslední den. V moři plavalo všechno možné. Pokud vím, Rio nemá žádnou čističku odpadních vod," přibližuje Teplý mladší. Vyloženě nám to však nevadí, jen je to hodně nepříjemné," dodává.

Situace panuje špatná zejména v zátoce, na otevřeném moři už je to lepší. Pořadatelé však chtějí olympijskou regatu spíš v zátoce, kde by ji mohly líp přenášet kamery. Nejsou tam vlny a snímat se dá i ze břehu. „Můj tip je, že se pojede v zátoce. Pokud však zaprší, bude to grandiózní průser," myslí si Kozelský.