„Jde o velice ožehavé téma. S pražskými oddíly typu Dukla nebo Olymp, které mohou sportovcům nabídnout plat, však nemůžeme soupeřit,“ krčí rameny brněnský kouč Ctibor Nezdařil.

Známý trenér má s odchodem svěřence do hlavního města čerstvou zkušenost. Brněnský výškař Martin Heindl od něj v létě odešel do pražské Dukly. „Chápu, že trenéři to mají v tomto ohledu těžké. Kouč Nezdařil se k tomu však postavil sportovně a uznal, že i přes to, že jsme tomu oba poslední roky dali vše, neposouval jsem se. Věřím, že naše vztahy pocuchané nejsou,“ říká čtyřiadvacetiletý Heindl.

V Dukle skokan, který si v sobotu v Hustopečích vylepšil osobní rekord na 223 centimetrů, musí prokázat dobrou výkonnost. „Praha je továrna na sportovce. Žádají si tam hvězdy. Nepotřebují se piplat s dětičkami jako my. Chtějí, aby atleti přišli, závodili a živili je. To je ten rozdíl. Když závodník chvíli nemá výkonnost, nemažou se s ním a vyšoupnou ho. Tam se tím trenéři živí a cítím, že to pro ně není taková srdeční záležitost jako u nás na Moravě a jinde, kde atlety piplají od mládí,“ myslí si Nezdařil, který vychoval třeba i juniorskou mistryni světa Michaelu Hrubou.

Příklady atletů, kteří z jihu Moravy odešli do Prahy:
Vítězslav Veselý (oštěp): Hodonín → Dukla Praha (přes Zlín)
Lenka Masná (800 m): Brno → Olymp Praha
Jan Veleba (100 m): Brno → Dukla
Radek Juška (dálka): Břeclav → Olymp
Martin Heindl (výška): Brno → Dukla

Atleti obvykle opouštějí mateřský oddíl v době, kdy dostudují a chtějí se dál profesionálně věnovat sportu. Trochu jinak to měl třeba rodák z Karviné a odchovanec vítkovické atletiky výškař Jaroslav Bába, který do pražské Dukly odešel v roce 2009. „Neodcházel jsem tehdy kvůli penězům a podmínkám. Ty jsem měl dobré i doma. Spíš jsem už potřeboval změnu, impulz, který mě nakopne do další práce. Rozchod s trenérem však příjemný nebyl, skoro jako bych odcházel od vlastního táty,“ popisuje dlouholetá česká výškařská jednička.

Problém představuje fakt, že na Moravě není ani jedno vrcholové středisko. „Je to škoda, jsou koncentrovaná v Praze, přitom tu máme dobré trenéry. Nevím, proč se nějaké vrcholové centrum nezřídí také u nás na Moravě. Dřív asi šedesát nebo sedmdesát procent reprezentantů pocházelo z Moravy a přitom závodili za pražské kluby,“ mrzí hodonínského kouče Antonína Slezáka, jenž vede nadějného středotraťaře Filipa Sasínka.

Ten zatím závodí za mateřský klub, v budoucnu se to pravděpodobně změní. „Už je pod střediskem na Olympu. Máme však dohodu, že ještě minimálně rok bude závodit za Hodonín. Je dobré, když závodníci reprezentují kraj, odkud pocházejí,“ dodává Slezák.