Už v červnu se zde uskutečnilo mužské klání kategorie Futures a právě nyní vrcholí ženský mezinárodní turnaj s názvem BTC Open Brno. „Loni jsem se byl podívat na Wimbledonu a atmosféra mě pohltila. Řekl jsem si, že chci uspořádat i výkonnostní turnaj," říká ředitel podniku František Malý, jenž jinak organizuje amatérské a firemní tenisové akce.

Pořadatelé cílí hlavně na rozvoj tenisu na Moravě a chtějí dát příležitost mladým nadějným hráčkám. „Je super, že si můžu zahrát podobný turnaj doma. Přijde rodina i kamarádi," pochvalovala si brněnská tenistka Diana Šumová, která je pátá nasazená.

V minulosti už se ve stejném areálu uskutečnily dva ročníky podobného klání. „Na žádnou tradici ale nenavazujeme. Chceme přiblížit dobrý tenis jihomoravskému publiku a s předešlým turnajem nemáme nic společného. Chceme začít novou tradici. Uvidíme po akci. Doufám však, že budeme pokračovat i v dalších letech," přál si ředitel.

BTC Open Brno
Mezinárodní tenisový turnaj žen v areálu BLTC v Lužánkách:
- Dotace: 10000 USD (asi 241 tisíc korun)
PROGRAM:
- pátek: od 11.00 čtvrtfinále dvouhry a finále čtyřhry
- sobota: od 11.00 semifinále dvouhry
- neděle: od 11.00 finále dvouhry

„Podařilo se nám sehnat podporu od města, kraje i jiných partnerů, za což jsem ohromně rád. Už se hraje o nemalé peníze a sehnat je v dnešní době není úplně jednoduché," dodal Malý.

Už od neděle svádělo boj v areálu BLTC v Lužánkách 26 žen v kvalifikaci, z nichž osm proklouzlo do hlavní soutěže, která čítá 32 tenistek. V pátek už mají hráčky na programu čtvrtfinále dvouhry a finále čtyřhry.

Nejvýše nasazenou je Ruska Jekatěrina Alexandrovová, které patří ve světovém žebříčku 316. místo. „Ruska minulý rok v Praze porazila i Šafářovou," upozorňuje na kvalitu favoritky manažerka turnaje Andrea Rossi.

„Asi dvě třetiny holek jsou Češky. Přihlásilo se nám také hodně Slovinek, jsou zde i Maďarky nebo Dánka," jmenoval Malý.

Do čtvrtfinále singlu prošly všechny hlavní favoritky. Nechybí v něm právě ani domácí Šumová, která si ve čtvrtek ve druhém kole poradila s krajankou Annou Vrbenskou ve třísetové bitvě a v pátek narazí na druhou nasazenou Tamaru Korpatschovou z Německa. „Uvidíme, jak to bude vypadat. Proti Vrbenské mi utekl první set, měla jsem v hlavě víc školu než zápas. Za chvíli mi totiž začíná přednáška ve škole," povídala Šumová, která studuje Mendelovu univerzitu v Brně, po výhře 2:6, 6:0, 6:1.