Vítězka posledních dvou ročníků seriálu mistrovství světa Jorgensenová se Spirigovou se oddělily od zbytku pole už na prvních kilometrech závěrečné běžecké části. Američanka se soupeřce utrhla v posledním ze čtyř 2,5 kilometru dlouhých okruhů a do finiše dorazila o 40 vteřin před ní.

Hned za Spirigovou dobíhaly podél pláže Copacabana dvě britské reprezentantky, které předtím osamoceně spolupracovaly. Lépe načasovala finiš Vicky Hollandová a Non Stanfordovou za sebou nechala o tři vteřiny. Pátá závodnice byla až půl minuty za nimi.

Dvaatřicetiletá Frintová opustila vodu na 34. místě a do cyklistické části vyjela s mankem 21 vteřin. Na kole jí však unikla čelní skupina a na závěrečný desetikilometrový běh vyrážela Češka na 21. místě s více než tříminutovou ztrátou.

Rodačka z Náchoda nakonec při své třetí účasti pod pěti kruhy doběhla do cíle pět minut a 33 vteřin za vítězkou. V premiéře v roce 2008 v Pekingu dokončila závod na 23. příčce, svůj nejlepší výkon zaznamenala 15. místem v Londýně.