VYBERTE SI REGION

Třicet let Helasu: vítězí kamarádství

Brno – Ze škváry a deště až do komfortního prostředí haly ve Vodově ulici. Tak dalekou cestu urazil brněnský Helas za dobu svojí třicetileté existence. Kulaté výročí oslaví futsalový klub už v pondělí, kdy před mezinárodním zápasem České republiky se Srbskem sehraje exhibiční duel se známými osobnostmi Menšíkovy jedenáctky.

14.2.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zrození klubu se moc nevymyká ze zaběhnuté tradice. Místo: restaurační zařízení. Aktéři: parta kamarádů. „Klub jsme založili v podstatě kvůli tomu, abychom po zápase mohli spolu zajít na pivo," usmívá se jeden ze spoluzakladatelů a jeho současný prezident i trenér Jan Loup.

A název? „V Itálii hrál tehdy na špici náš oblíbený klub Helas Verona," prozrazuje Loup. Jelikož k založení došlo v brněnské restauraci U Zlaté hrušky, zněl první oficiální název klubu Helas Zlatá hruška Brno.

Jelikož se amatérskému uskupení dařilo lanařit do kádru kvalitní hráče z velkého fotbalu, zařadil se téměř ihned mezi nejlepší futsalové celky na jihu Moravy. Největšího úspěchu se dočkal v roce 2005, kdy se stal vicemistrem České republiky. Helasem se mihl i současný kapitán fotbalové Zbrojovky Petr Švancara. „Jednalo se o jeden zápas, dokonce jsem vstřelil gól. Futsal mě baví, ale musí se v něm bránit. Jelikož se mi moc nechce, soupeř hraje pořád přesilovku," směje se brněnský útočník.

Ačkoliv za Helas hrál například i další fotbalista Tomáš Abrahám či současný kouč Zbrojovky Petr Čuhel, zakládá si klub na amatérském pojetí. „Vycházíme z kamarádského přístupu. Nikdy jsme neměli megalomanské plány, nehrajeme za velké peníze. Všechny čtyři generace kluků, kteří klubem prošli, hráli za párek a pivo, případně sodovku," nastiňuje klubovou filozofii Loup. „Klobouk dolů před tím, že Helas oslaví třicet let. Zvlášť v době, kdy se na futsal těžko shánějí peníze," povídá Švancara, který spolu s Čuhelem, bratry Havlovými a dalšími hráči klubové historie nastoupí v pondělním exhibičním utkání, na nějž je vstup volný.

Ještě před ním Helas svede ostrý ligový souboj s Benagem, které přijede do haly ve Vodově ulici v pátek v půl osmé večer. „Je to velký favorit, první zápas jsme prohráli 1:9. Musíme se teď soustředit hlavně na soupeře, kteří jsou kolem nás," říká k duelu s druhým celkem tabulky kouč sedmého Helasu.

Program oslav

pondělí 18. února, hala Vodova:

16:00 Předzápas Helas Brno – Menšíkova jedenáctka (bratři Havlové, Veselovský, Maša, Horák, Gaštan, Švancara, Čuhel proti známým osobnostem, vstup zdarma)

18:00: Česká republika – Srbsko

Autor: Michal Čejka, Martin Vymyslický

14.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies