Je v tom i symbolika. Proto začíná 20. dubna a harmonogram čítá dvacet závodů na brněnských tratích. „Když jsme jej v roce 2010 přebírali, průměrně chodilo kolem sto sedmdesáti lidí, loni jsme jich měli dvě stě padesát. A aspoň jednoho závodu se zúčastnilo jedenáct set závodníků. Dřív běhali stálí běžci starší generace, teď chodí začátečníci i hodně žen," těší Petra Božka, který se ve společnosti Triexpert stará o běžecké závody.

20. ročník Triexpert Cupu
- 20. dubna: atletický ovál Pod Palackého vrchem (5 kilometrů)
- 27. dubna: Pisárky (6)
- 4. května: Líšeň (11)
- 11. května: Popůvky (7,9)
- 18. května: Palackého vrch (7,1)
- 25. května: Obřany (8,8)
- 1. června: Líšeň (11)
- 8. června: Popůvky (7,9)
- 15. června: Pisárky (6)
- 22. června: Palackého vrch (T-mobile olympijský běh; 7,1)
-  29. června: Obřany (8,8)
- 13. července: ovál Pod Palackého vrchem (10)
- 20. července: Pisárky (6)
- 27. července: Palackého vrch (7,1)
- 3. srpna: Obřany (8,8)
- 10. srpna: nová trať (v jednání)
- 17. srpna: Líšeň (11)
- 24. srpna: Popůvky (7,9)
- 31. srpna: atletický ovál Pod Palackého vrchem (hodinovka)
- 7. září: Pisárky (6)

Začátky vždy ve středu od 18.00 hodin.

Mezi neodmyslitelné účastníky patří brněnský ultramaratonec Daniel Orálek. „Běžel jsem snad čtrnáct sezon a dvanáctkrát jsem vyhrál, takže je můj oblíbený," culí se. „Účastním se jej místo tréninku, než bych někde běhal sám, jdu se proběhnout s ostatními a zazávodit si," doplňuje Orálek.

Seriál Letního bežeckého poháru odstartoval v roce 1997 vynikající český vytrvalec Jaroslav Kocourek, který běhy organizoval jen s partou přátel. V počátcích seriálu zažil i úsměvné příhody. „Jednou jsem v Pisárkách těsně před startem sehnal náhradníky k prezentaci. Vše jsem vysvětlil, stoupl jsem si asi sto metrů před cílovou čáru a fotil dobíhající závodníky. Když jsem po proběhnutí posledního dorazil do cíle, polil mě studený pot – kamarádi mi sdělili, že jim to s počítačem nešlo a psát čísla s časy je nenapadlo. Myslel jsem, že budeme závod anulovat, ale nakonec jsem měl všechny startující zachycené a u každého snímku se zaznamenával čas s přesností na vteřinu. Takže jsem doma sedl k počítači, každému jsem dopočítal čas na posledních sto metrů a nikdo si ničeho nevšiml," vzpomíná zakladatel.

Také letos se Triexpert Cup poběží opět každou středu od šesti hodin večer. Seriál začíná ve středu pěti kilometry na atletickém stadionu Pod Palackého vrchem, končí začátkem září v Pisárkách. „Po dvaceti letech už uvažujeme o nových tratích, spíš o přírodních, už letos nejspíš jednu krosovou zařadíme. Do budoucna zvažujeme, že seriál natáhneme už od prvního dubnového víkend až k Vokolo Priglu," zmiňuje Božek závod okolo Brněnské přehrady, jehož sedmý ročník se uskuteční 8. října a pořadatelé už mají dvě stovky přihlášených.