Devětadvacet tříčlenných týmů v jednodenním turnaji svede souboje na jeden koš pod otevřeným nebem. „Je to úplně jiný sport než klasický basketbal, hlavně co do rychlosti a tvrdosti," přibližuje Eva Mrhálková z brněnského Valosunu.

Křídelnice čtvrtého celku uplynulého ročníku nejvyšší soutěže vytáhne do boje s klubovými spoluhráčkami Šárkou Pospíšilovou a Beátou Adamcovou. „Trenéři nás zatím pouští, takže je to dobré," naráží na možnost zranění a následné absence v klubu.

Basketbal 3×3 berou profesionální hráči jako doplňkový sport. K zápasům na turnajích například běžně hraje hudba. „Já ji nevnímám, ale když v pauze nehraju, dodá na uvolněné atmosféře. Bude hezké počasí, jdeme si zahrát dobrý basket," zmiňuje Mrhálková.

Prostor se nabízí i pro triky, které si hráči v soutěžních zápasech nedovolí. „Dá se něco vymyslet. Něco zkouším i na tréninku, občas to i vyjde," usmívá se královopolská basketbalistka.

Svůj náboj však pět turnajů v Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Brně, Zlínu, Praze a následné finále v hlavním městě má. Hráčům jde o nominaci na mistrovství Evropy v 3×3 v letošním roce. „Hra mě hodně baví, takže se do nominace chci probojovat," dává si cíl Mrhálková.

Jiné pojetí může basketbalisty zdokonalit i v některých herních činnostech. „Věřím, že právě díky tvrdosti se zlepším v důrazu," vysvětluje Mrhálková.

První zápasy začnou v sobotu přesně v poledne.

V Modřicích se představí také:Romana Hejdová (Angers, Francie), Barbora Kašpárková (Imos Brno), Monika Šívrová (Noem Arch Brno), Eva Mrhálková, Šárka Pospíšilová, Beáta Adamcová (všechny Valosun Brno), Filip Šmíd, Roman Zachrla, Ondřej Dygrýn (všichni Mmcité Brno)