„Už se moc těším. Ona je taky Ukrajinka, takže to budou asi hodně veselé svátky," usmívá se Angelina Viniatynská.

Sedmadvacetiletá hráčka, která pochází z třistatisícového města Cherson, se do Maďarska vydá v neděli 23. prosince. Do Veselí se Viniatynská vrací ve čtvrtek 27. prosince. „Na jméno města si ale nevzpomenu. Název je totiž hodně složitý. Ale každopádně mohu říct, že Vánoce budou v ukrajinském stylu" uvedla sympatická házenkářka.

Pravoslavné Vánoce se od těch křesťanských zásadně lisí pouze v několika bodech. Vánoce se v pravoslaví začínají slavit z důvodu posunu ve východních církvích stále používaného Juliánského kalendáře o třináct dní později oproti západnímu Gregoriánskému kalendáři.

„Vánoce máme až po Silvestru, tedy z šestého na sedmého ledna," informuje pivotka Veselí.

Na Ukrajině se stejně jako v Česku sejde celá rodina. V historii byly Vánoce spojeny s velkým množstvím tradic, které upadly z velké části do zapomnění po oficiálním zákazu Vánoc v Sovětském svazu v roce 1918. V současném Rusku jsou oslavy tak spojeny spíše s Novým rokem s jolkou. Ústřední nepravoslavnou postavou je Děda Mráz.

Další podstatnou změnou je štědrovečerní večeře. Zatímco na jižní Moravě je hlavním jídlem kapr s bramborovým salátem, na Ukrajině je připraveno více chodů. „U nás musí být na stole dvanáct druhů jídla, takže menu je rozhodně bohatší než v Česku. Připraveny jsou pokrmy ze všech druhů masa. Nechybí hovězí ani vepřové. Máme i kapra," uvedla Viniatynská.

Stejně jako u nás existuje i na východě Evropy tradice koledníků a v domácnostech nechybí stromek se svíčkami. Dárky pod něj přiváží na saních s trojspřežím děda Mráz.

Svátky končí 19. ledna, kdy se pozornost přesouvá k dalšímu významné církevní události, k svátku Kristova křtu.

V tu dobu už se ale bude zkušená pivotka naplno věnovat klubovým povinnostem. Vždy interliga pokračuje hned 5. ledna. „ I Silvestr budu trávit ve Veselí nad Moravou," prozradila. Žádné bujaré oslavy ale Ukrajinka ve službách Brittermu neplánuje. „Bude to v klidu, i když nějaký alkohol asi vypiji," pronesla.

Blížící se svátky hráčce slováckého celku nepokazí ani pohárové vyřazení. Veselanky se v předchozích třech letech vždy probojovaly do finále Českého poháru, letos se však panenky budou dívat na rozhodující zápas pouze v televizi.

„Zklamání po porážce na Slavii je velké. Bohužel jsme neproměnily moc šancí. Kdybychom na začátku zápasu daly z vyložených příležitostí nějaké góly, zápas by vypadal jinak," míní Viniatynská.

Ta jen marně dumá nad tím, proč se Veselí letos proti Slavii vůbec nedaří. „. Nevím čím to je. Ale nemyslím si, že by se na našem výkonu projevila reprezentační přestávka," dodala Viniatynská.