Loni zaběhl trať dlouhou 21 kilometrů a 97,5 metru za 1:10:18 hodiny. „Záleží na počasí, protože loni strašně foukalo a nedalo se proti tomu běžet. Jestli nebude foukat, snad to půjde," hlásí pětatřicetiletý vytrvalec Kučera.

Rekord Brněnského půlmaratonu stanovil před dvěma lety keňský běžec Elisha Kiprotich Sawe, který běžel o 47 sekund rychleji než Kučera. „Uvidíme, co soupeři. Rád bych vyhrál, můžou se ale ráno ukázat nějací afričtí běžci a všechno bude jinak," krčí rameny obhájce prvenství, který si trať oblíbil.Pro zvětšení klikněte.

„Jsem brněnský patriot a těším se," dodává Kučera.

Mezi jeho konkurenty patří dvojice domácích závodníků Jiří Petr a především ultramaratonec Daniel Orálek.

Pokaždé na bedně

Ten loni skončil druhý, před dvěma lety třetí a první ročník v roce 2013 ovládl. „Ambice mám vždycky, když jdu do závodu. Jednou jsem Brněnský půlmaraton vyhrál, což letos už asi nehrozí, ale když skončím druhý nebo třetí, bude to skvělé," povídá vytrvalecký matador.

Za obtížné místo obou okruhů půlmaratonu považuje především stoupání Masarykovou čtvrtí k cíli. „Nezdá se to, ale když se tam někdo proběhne, zjistí, že jde o celkem solidní kopeček. Trať není nejrychlejší a spokojený budu, pokud zaběhnu čas pod hodinu a jedenáct minut," vyhlašuje Orálek.

Vedle půlmaratonu odstartují závodníci v jedenáct hodin dopoledne také do Brněnské desítky, o hodinu dřív obstarají program nejmenší účastníci při Běhu městem na tratích minidesítka a minipůlmaraton.

Loni se přihlásilo 2260 běžců, letos pořadatelé opět atakují dvoutisícovou hranici. „Každý člověk, který přijde, pro mě znamená příjemnou zprávu. Když jich dorazí přes tisíc, znamená to, že lidem přinášíme zážitek a závod se jim líbí," doplňuje ředitel klání Aleš Čtvrtníček.