Výsledek? Už v úterý ráno se před velkou budovou v Islingtonu tvořily dlouhé fronty. Stovky nedočkavců vybíraly ze vstupenek třeba na atletiku, veslování nebo plážový volejbal.

Do Českého domu se exkluzivní zboží dostalo už na začátku her z cestovních kanceláří a sítě Ticketstream. „Vrátili nám lístky, o které nebyl v České republice zájem. Šlo o řádově deset procent, okolo tři tisíc vstupenek na celou olympiádu. Domluvili jsme se s anglickými úřady a začaly lístky prodávat tady," objasnila ředitelka Českého domu Alena Kindová.

A tak prodejní pult okupovali nájezdníci z celého světa. „Původně jsme nechtěli informaci šířit a měli jsme prodávat lístky jen jako doplňkovou službu pro naše návštěvníky, ale v Londýně se to rozneslo," dodala Alena Kindová.

Členové ochranky měli plné ruce práce a museli dav usměrňovat. Podle britských zákonů má Český dům za povinnost při distribuci vyhovět jakýmkoli zájemcům z Evropské unie.

I proto mezi fanoušky způsobily poprask. Ve frontě čekala třeba americká žena na invalidním vozíku. „Mám velký sen. Vidět naživo jezdecké soutěže," povídala. Jako obyvatelka státu mimo Evropskou unii však na lístky neměla právo. Jeden z překupníků ji nakonec přání splnil a došlo i na slzy štěstí.

Vstupenkový „útok" na Český dům pokračoval i ve středu. I když ne tak razantně jako den předtím. „Otevíráme v poledne. Už teď čeká před vchodem asi osmdesát lidí. Vstupenky prodáváme na nejbližší tři dny, na každý z nich přibližně dvě stě. Na čtvrtek jich zbývá asi jen třicet," říkala ve středu dopoledne Alena Kindová.

V tu dobu měl obří „stánek" v Islingtonu za sebou povedený úterní večer. Návštěvníci se při něm bavili. Ve zdejším studiu České televize si sotva sundal mikrofon sportovní střelec Jan Sychra, když vedle na pódium vtrhla kapela Monkey Businness. Více než hodinový koncert sledovali někteří čeští olympionici včetně badmintonisty Petra Koukala nebo českých atletek. „Po dvou pivech máme ještě veselejší náladu," vtipkovaly.

„Trochu rozptýlení nevadí. Jedny holky mají do závodu téměř týden, druhé skoro čtrnáct dní. Myslím, že slavnostní zahájení bylo náročnější," povídal šéftrenér českých atletů a bývalý světový rekordman v desetiboji Tomáš Dvořák.

Ten se české do „mekky" v Londýně podíval poprvé a nejspíš naposledy. „Už ve středu přilétá největší část výpravy, v pátek začínají atletické soutěže. Nebude čas," vysvětlil.

Osobně si vychutnává už páté olympijské hry, ale tak reprezentativní český stánek nepamatuje. „Zaujal mě hlavně jeho rozsah. A myslím, že do menšího prostoru by kapela Monkey Business stejně nepřijela," vtipkoval Dvořák.