Jak vám líbil letošní ročník Tour de France?

Byl zajímavý. Spoustu lidí moc nebavilo, když Froome od začátku vedl. Ale v závěru viděli, že je porazitelný, když se na něj útočí. To je důležité pro další roky. V závěru toho měl plné zuby, ale pořád si uvědomoval, jaký má náskok.

Stačilo, aby Kolumbijec Nairo Quintana zaútočil dřív?

Jeho týmu Movistar se nepovedla druhá etapa, kdy Quintana na rovině ztratil minutu a půl. Ale nechápu, proč tým čekal do posledních dnů. Třeba královská pyrenejská etapa měla čtyři kopce a všichni jeli jak ovečky až do posledního stoupání. Když někdo ztrácí tři, čtyři minuty, musí zaútočit dřív. Přitom Quintana to zkusil dvakrát a dvakrát mu to vyšlo.

Co ostatní favorité?

Nibali je můj jednoznačný favorit, je to závodník se vším všudy, který nemá slabiny. I když Froome i Quintana jsou v kopcích lepší. Na kole vypadá Nibali elegantně, ale zlomila ho druhá etapa, kde ztratil minutu a půl.

Mohl Contador vyhrát v jednom roce Giro d'Italia a Tour?

Dají se vyhrát, ale musí jít o nejlepšího závodníka, což momentálně není, Froome je jednoznačně lepší. Moc Contadorovi nefandím, ale líbilo se mi, že to pořád zkoušel, bojoval a nedal se.

Kde vidíte největší sílu Frooma?

V současnosti není lepší vrchař, je to excelentní tempař i časovkář, i když na kole vypadá trochu divně. Zlepšil se ve všem, kdyby ne, bude mít větší problémy.

Co říkáte na nevraživost fanoušků vůči Froomovi, kteří jej stejně jako někteří bývalí cyklisté obviňují z dopingu?

Vždycky se najdou zlí fanoušci, kteří pomlouvají druhé, lídr si na to musí zvyknout. Bylo to tak vždy, akorát se o tom nemluvilo.

Lance Armstrong se na letošní Tour de France objevil, aby pomohl nemocným leukémií a sklidil za to velkou kritiku…

Deset let po jeho vítězstvích mi takové ohlasy přijdou nesmyslné a ubližuje to sportu. Proč by se nemohl na Tour podívat, navíc kvůli dobré věci. Svou nadací dokázal i spoustu pozitivních věcí a nechápu, jak to někdo může zpochybňovat. Jako závodníka jsem ho neměl moc rád, ale vím, jak tvrdě trénoval a šel si za úspěchem. Neexistuje pilulka, kterou si závodník vezme a jede to samo.

Jakou stopu zanechali na letošní Tour čtyři čeští závodníci?

Udělali České republice skvělou reklamu. Zdeněk Štybar získal velkolepý 
triumf v etapě. Máme člověka v týmu vítěze Tour, co víc si přát? Leo König ve Sky i Roman Kreuziger v táboře úhlavního rivala odváděli skvělou práci. A Honza Bárta, to je člověk do úniků. I když není vrchař, dostal se do nejlepší třicítky. Tour ho zastihla ve skvělé formě.