Účastnice letní olympiády v Pekingu je odchovanka královopolského celku. „Dojížděla jsem na tréninky ještě ze základní školy ve Slavkově. Teď už jsem se konečně chtěla vrátit domů," uvedla Šujanová.

Třicetiletá basketbalistka v minulosti nastupovala za USK Praha, Žabiny Brno, Györ či Strakonice. „Lákal mě Eurocup, navíc se mi líbí, že tým je dlouho pohromadě, včetně trenéra. Zaujalo mě, jak působí na hřišti," dodala 190 centimetrů vysoká hráčka.

Vedle Slovenky Veroniky Remenárové představuje Šujanová zatím jedinou letní akvizici Valosunu. „Očekávám od ní hlavně zkušenost a spolehlivost. Počítám s ní spíš na místo pivotky, kde máme málo hráček, ale lze ji využít i na místě křídla," nastínil trenér brněnského celku Marian Svoboda.

Kádr pro sezonu, v níž si Valosun premiérově vyzkouší i Eurocup, ještě klub zcela neuzavřel. „Další možné posilování ukážou až přípravné zápasy, budeme vše konzultovat s trenérem a třeba v dalších týdnech naskočí ještě jedna vysoká pivotka, ale vše se odvíjí od ekonomických možností a ceny případné posily," vysvětlil předseda klubu Richard Foltýn.

První prověrku představuje pro královopolský klub domácí Valosun Cup, který se uskuteční u příležitosti Memoriálu Marka Šilhana. Turnaj kadetek a juniorek doplní od pátku do neděle i zápasy žen. Valosun v pátek od čtvrt na osm večer hraje s maďarským Györem a v sobotu čtvrt hodiny před sedmou večer se slovenským Ružomberokem. Stejného soupeře hostí o den později ještě přátelsky. „Od zápasů výsledkově nečekám nic, protože v hale jsme týden. Hlavní je, aby si zahráli všichni a zase si uvědomili, co je basket. Až turnaj naznačí, na co se zaměřit v dalších týdnech. Teď jen trénujeme, trénujeme, trénujeme," poznamenal Svoboda.

Chybět určitě bude zraněná Veronika Vlková. „Má podezření na únavovou zlomeninu," dodal kouč.

valosun cupTurnaj žen: Valosun KP Brno, Ružomberok (Slovensko), Györ (Maďarsko)
Zápasy domácího týmu:
Valosun – Györ (pátek, 19.15)
Valosun – Ružomberok (sobota, 18.45)
Valosun – Ružomberok (neděle, 13.45, přátelsky)
Turnaj juniorek: Valosun KP Brno, SŠMH Brno, Prostějov, Žďár nad Sázavou, Györ
Turnaj kadetek: Valosun KP Brno, Basket Slovanka, ACS Champions (Rumunsko), Prostějov, SŠMH Brno