Na víkendový kvalifikační turnaj se přihlásilo dvanáct týmů ze sedmi zemí východoevropského bloku. Mezi nimi se představí také českobudějovický celek 3SB a brněnský tým Left Overs. „Je to pro nás výzva. Postoupit na finále do Wrocławi mohou ale jen čtyři ze dvanácti týmů," upřesnil organizátor turnaje a kapitán Left Overs Jakub Vondra.

Hráči ultimate frisbee mají přesně vymezená pravidla. Na jejich dodržování však nedohlíží při zápase rozhodčí, ale pouze sportovci. Na konci turnaje si týmy navíc navzájem rozdělí body za fair play. „Samozřejmě každý chce vyhrát. Výhra však nestojí za ztrátu respektu ostatních," vysvětlil Vondra.
Soutěžní zápasy hrají sportovci na travnaté ploše o délce sto metrů. Hráči mají za úkol přihrát talíř svému spoluhráči, který stojí ve vymezeném území pro skórování.

Frisbee ale není pouze o házení diskem. Hráči podstupují dvakrát týdně kondiční trénink složený z běhu, posilování a hodů. „Při zápase člověk naběhá až osm kilometrů. Na turnaji ve Velkých Bílovicích nás čeká šest utkání. To je dohromady osmačtyřicet kilometrů, a to nepočítám rozcvičky," popsal kapitán.

Kvalifikační turnaj začíná v sobotu od devíti hodin ráno v bílovickém sportovním areálu.

Ultimate frisbeeHraje se na travnaté ploše o rozměrech 100 x 37 metrů.
Nastupují proti sobě dva týmy o sedmi hráčích.
Hrát mohou pouze muži, ženy nebo smíšené týmy.
Zápas končí při dosažení domluveného počtu bodů, nebo uplynutí času.

DAVID VONDRA