Ve víkendových zápasech European Trophy v Pardubicích a s finským Jokeritem Helsinky si poprvé v přípravě prohlédne kompletní sestavu v zápasovém tempu.

Na led se vrací uzdravení marodi Radek Dlouhý i Radim Hruška. „S jejich návratem souvisí zatím největší otazník v útoku. Je možné, že se složením útočných trojic ještě párkrát zamícháme, ale sestavu chceme stabilizovat,“ přál si trenér.

Víkend už vyhlíží i Hruška, který zažene půlroční zápasovou pauzu. „Už se moc těším,“ říkal loňský nejlepší střelec týmu.

Také kvůli návratu dvou útočníků kouč zpřeházel všechny formace. Na včerejším tréninku zkoušel Hruška různé herní varianty po boku Erata s Hubáčkem, Dlouhý se připojil k Čermákovi s Holcem.Trenér počítá na sezonu se třinácti forvardy, ale na čísle netrvá. „I vzhledem k možným zraněním je to velmi pružné,“ zdůraznil.

S týmem se včera nepřipravovali mladíci Bronislav Jankovič a Jan Křivohlávek. „Braňo vyřizoval studijní povinnosti, Honza už trénuje s juniory a případně bude připravený na áčko. Většinou teď děláme různé situace ve čtyřech pětkách. Když se připravuje jeden útočník navíc, je to ještě dobré. Ve více hráčích už se ale na některé nedostane,“ vysvětlil mírné korekce Venera.

Ten má mnohem snazší úlohu při skládání obrany, v níž v podstatě od startu přípravy nasazuje tři totožné obranné dvojice, vedle nich se ještě střídají mladíci. „Pokud se nikdo nezraní, obrany tak nejspíš zůstanou,“ ujistil trenér.

Například bek Radim Bičánek i v nové sezoně nastupuje s Michalem Kepmným. „Je dobré, že zůstáváme spolu. Můžeme si všechno rozebrat,“ uvítal Bičánek.

Kouč zatím nechává otevřené, s kolika borci do defenzivy Kometa v soutěži nastoupí. „Zatím je nejpravděpodob­nější, že budeme hrát na šest beků. Těm, kteří nebudou v sestavě, vyhledáme střídavé starty, ale to neznamená, že jsou trvale vyřazení ze širšího kádru,“ zdůraznil Venera.

Modrobílé před ostrým extraligovým startem 16. září čeká ještě pět přípravných utkání. V těch předchozích se pravidelně střídali brankáři Sasu Hovi s Jiřím Trvajem.

Kdo z nich bude jednička? „Máme vše ujasněné, ale zatím to nechme bez odpovědi,“ požádal trenér.

Brněnští hokejisté poznají i pozvolnou změnu tréninků. „Ubude tvrdé pilování kondice. Zaměříme se na součinnost v jednotlivých pětkách. Hráče už nebudeme tolik honit,“ ujistil kouč.

JAK TRÉNOVALI…
Červená pětka: Žižka, Švrček – Jaroslav Svoboda, Podkonický, Pospíšil
Žlutá pětka: Bičánek, Kempný – Erat, Hruška, Hubáček
Modrá pětka: Valach, Malec – Čermák, Holec, Dlouhý
Černá pětka: Šenkeřík, Ostrčil – Zohorna, Koreis, Jakub Svoboda