Zkušený plavec za sebou má rok, ve kterém jeho výsledky limitovalo zranění zápěstí. „Po olympiádě v Londýně jsme je ještě neřešili, Martin na podzim stihl mistrovství světa i Evropy v krátkém bazénu. Až po novém roce se podařilo zranění odoperovat, ale příprava se tím zkrátila o šest až sedm týdnů. Jsem mírně nervózní, jak to dopadne," podotkl šéftrenér Komety Zdeněk Tobiáš.

Verner ve své přední disciplíně 100 metrů volným způsobem kraloval na mistrovství republiky v Pardubicích v čase 50,05 sekundy. „O půl vteřiny lepší čas bude na mistrovství světa stačit tak na semifinále," odhadl Tobiáš.

Brněnský závodník si posteskl nad slabší domácí konkurencí. „Trochu mě mrzí, že tlak není větší. Třeba ve Francii je deset kluků, kteří se přetahují o setinky," vysvětlil Verner.

Dálková plavkyně Rybářová se chystá na svůj třetí světový šampionát. Do dějiště dorazila přímo z univerziády v ruské Kazani, kde obsadila sedmé místo v závodě na deset kilometrů. „Oproti mistrovství před dvěma lety jsem se zase posunula a věřím, že se to projeví i na výsledku. Do devátého místa je to reálné," vyhlásila cíl.

Premiérový šampionát v roli trenéra naopak prožije reprezentační kouč dálkařů Rostislav Vítek. „Očekávám od našich závodníků lepší výsledek, než jsem před lety udělal na mistrovství já, což bylo sedmnácté místo. Věřím, že Silvie potvrdí postavení ve špičce a probojuje se mezi elitní osmičku," uvedl Vítek, který ukončil aktivní kariéru loni na podzim.