VYBERTE SI REGION

Veslařka Knapková: Kanál v Riu? Prý tam celý rok nefouká. Kromě srpna...

Praha, Brno – Že je voda na olympijském kanále v Riu de Janeiru špinavá a plná řas? Možná. „Mně ale přišla v pohodě," směje se brněnská skifařka Mirka Topinková-Knapková.

18.12.2015
SDÍLEJ:

Skifařka Miroslava Knapková.Foto: ČTK/PAP/Jakub Kaczmarczyk

Olympijská šampionka 
z Londýna však při tréninku v Brazílii příliš do vody nekoukala. „Kanál v centru 
a socha Ježíše na startu odváděly mou pozornost. Spíš jsem koukala okolo a ani jsem si nevšimla, jestli je voda špinavá. Takže nevím, co při olympiádě očekávat," říká pětatřicetile­tá dáma.

Klidné hladiny na kanále jste si prý ale všimla.

Ano a šla jsem se zeptat jednoho trenéra, jestli to tam takhle mají pořád. A on povídal, že celý rok tam je taková klidná hladinka a nefouká. Akorát kromě srpna… (smích)

Právě v srpnu obhajujete zlato.

Asi to neberu tak, že je to obhajoba. Spíš že se mi na olympijských hrách podařilo získat ten nejcennější kov, co jde – zlatou medaili. Vnímám to tak, že znovu jedu na olympiádu bojovat o co nejlepší umístění. Samozřejmě vím, že na mě asi budou koukat jako na favoritku, ale přece jenom čtyři roky jsou dlouhá doba, že? (smích)

Právě. Přišla nějaká zásadní změna ve vaší tréninkové přípravě?

Pořád něco měníme. Mám trenéra, který je strašně inovativní a hledá nové věci. Teď jsme se domluvili, že budu trénovat s klukama, kteří si taky vyjeli olympiádu – je to čtyřka lehkých vah. Od podzimu s nimi každý den trénuju. Jde o zpestření, trénink je soutěživější a baví mě. Potom ještě trochu měníme samotný trénink. Za těch patnáct sezon musí člověk hledat nové impulzy, aby se tělo zlepšovalo. Je třeba ho něčím nakopnout.

Čím konkrétně?

Dřív jsem jezdívala hodně velkou vytrvalost v nižších intenzitách, teď sice také jezdíme vytrvalost, ale máme ji rozdělenou na krátké dynamické úseky, což je pro mě hrozně náročné a jsem z toho unavená. Snažím se uklidňovat, že je to tak dobře.

Je to poprvé, kdy jsou vašimi sparingpartneři muži?

Jednou jsem sparinga měla, ale vyloženě ve skupině jsem netrénovala.

Inspirovala jste jinde?

Kluci přišli za mým trenérem. Chtěli občas mohl vypomoct a trénovat se mnou. Vzešlo to od kluků.

Je to tedy víc motivační pro vás nebo pro ně?

Myslím, že je to oboustranné. Pro ně je motivační vidět, jak trénink zvládám. Ono se to řekne: Prostě odtrénuješ, ale některé tréninky jsou opravdu těžké. Někdy je taky úplně nezvládám a oni vidí, že zatnu zuby a jedu dál.

Je letošní teplá zima v tréninku výhoda?

Trénujeme teď na trenažéru, ale je pravda, že jsme dlouho jezdili na vodě. Občas bych ale chtěla jít na vodu, třeba na ty dlouhé tréninky. Tuhle jsme odjeli 22 kilometrů na trenažéru, což je úplně šílené. Vidíte jen monitor, jak na něm odbíhají metry 
a vteřiny. Naštěstí jsou vedle mě ti kluci.

Jaký máte plán na sezonu?

V podstatě je daný. Po Novém roce nás čeká běžkařské soustředění. A bereme si 
i trenažéry, abychom se po nocích nenudili.

Po nocích?

Ne po nocích, myslím večer. (smích) V zimě je už ve čtyři tma. Pak nás čeká soustředění v Itálii, dva bloky po třech týdnech a tam bychom měli najezdit objemy. Bude to takové první seznámení s vodou. V půlce dubna už je první svěťák v Itálii, pak mistrovství Evropy a potom jsou zase svěťáky.

Plánujete všechno objet?

Přemýšleli jsme o tom, že bychom něco vynechali, ale máme i mistrovství Evropy, tak chceme začít dřív. Proto chceme jet už na první svěťák.

Ani ten poslední před Riem nevynecháte?

Myslím, že ne. Chceme na něm otestovat formu. My nemáme to, co atleti, že si zaběhnou čas nebo skočí do dálky či do výšky a změří si to sami na tréninku. My se můžeme poměřit jen při závodě. U nás je čas hrozně proměnlivý, stačí jiná voda, vítr a je to něco úplně jiného.

Někoho může zajímat, co si před Riem natrhnete. I s takto poraněným svalem jste triumfovala v Londýně.

(Smích) Ježišmraja, doufám, že nic. Je ale pravda, že každou olympiádu jsem něco měla. V Aténách to byl pásový opar, v Pekingu viróza 
a v Londýně ten sval. Bude dobré, když tentokrát zůstanu v pohodě.

Na Vánoce už jste připravená?

Mám nazdobené stromky, jeden druh vánočního cukroví a žádné dárky, takže ještě mám co dělat (smích). Ještě bych chtěla něco upéct, ale máme akorát zkouškové období ve škole.

Co studujete?

Už mám fakultu tělesné výchovy a sportu a teď jsem začala psychologii na soukromé školy University of New York in Prague.

Zamilovala jste se do studia?

Ani ne, spíš chci být připravená na dobu, kdy skončím s kariérou. Člověk žije 
v takové bublině mezi stále stejnými lidmi. Občas je dobré z této zóny vystoupit. Je to celkem zajímavé a první rok jsem se celkem při studiu docela nasmála.

Autor: Markéta Kosová

18.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies