Oba napínavé duely si nenechala ujít ani rodina osmadvacetileté tenistky. „Byl to obrovský zážitek, ale stojí to ohromné nervy. Strašně jsem to prožíval. První zápas dopadl hůř, debl to vynahradil," povídal otec aktuálně sedmé hráčky světa Milan Šafář.

On a jeho žena dorazili do Paříže v noci na sobotu a původně měli v neděli odcestovat zpět do Brna. „Nakonec jsme si letenky přebukovali. Chtěli jsme vidět deblíka," přiblížil otec. Plánovaným letem stejně nakonec neodletěli. „Manažer Miroslav Černošek nám nakonec zařídil, že poletíme soukromým letadlem až v pondělí. Aspoň stihneme nějakou oslavu," dodal Šafář.

Parádní obrat

V sobotním finále proti světové jedničce to dlouho vypadalo, že půjde o jasnou záležitost. Williamsová v prvním setu sfoukla Brňanku 6:3 a ve druhém dějství vedla už 4:1. Pak Šafářová předvedla skvělý obrat a set vyhrála 7:6. „To byla velká věc," hodnotila legendární brněnská tenistka Jana Novotná.

Američanka však ve třetí sadě zabrala, získala ji 6:2 a slavila tak celkový triumf. „Williamsová je silná v důležitých momentech. Třeba pokazí dva tři míče, ale najednou se otřepe a zápas otočí. Proto má dvacet grandslamů a může mít víc," upozornila Novotná.

I když Šafářová prohrála, všichni oceňují její skvělý výkon. „Lucka hrála výborně od začátku až do konce. Je to obrovský úspěch. Může být na sebe velice pyšná a my všichni na ni taky," chválila ji wimbledonská vítězka z roku 1998 Novotná.

V nedělním deblu musela česko-americká dvojice také obracet nepříznivý vývoj. Po úvodní prohře 3:6 ovládla další dva sety 6:4 a 6:2 a po lednovém Australian Open získala svůj druhý grandslam. „Něco takového vás vezme za srdíčko. V Austrálii jsem nebyl, a naživo je to něco jiného. Na začátku jsem se bál, že to nedopadne, ale naštěstí se to otočilo," popisoval pyšný otec Šafářové.

Velké zápasy si nenechal ujít ani setra Veronika, která do Paříže přicestovala v pátek z New Yorku, kde žije. „Překonala všechny překážky, se kterými vždycky bojovala v takových zápasech a hrála přesně tak, jak to umí," komentovala sobotní prohru. Vyzdvihla i to, jak se sestra chová. „Dokázala, že to jde zvládnout bez arogance, povyšování se a psychologických her, které hodně z hráček používá," uvedla.