Osmatřicet tisíc kilometrů. Co se do nich vejde? Třeba šest nejdelších řek světa. Nebo víc než tisíckrát proslulý kanál La Manche. Či aktivní kariéra plavce Květoslava Svobody. „Mám to spočítané. Za jeden rok jsem nejvíc uplaval 3050 kilometrů," povídá trojnásobný účastník olympijských her, který se s kariérou rozloučil teprve loni na podzim.Populární „Květák" přitom v útlém mládí po bazénu vůbec neprahl. „Pohybovat se jako atopický ekzematik v chlóru, to pro mě opravdu nebylo. Zkoušel jsem hlavně tenis," vzpomíná na své začátky.

K přesunu do vody ho přemluvili až spolužáci v první třídě. „Za rok už jsem všechny porážel, takže volba sportu byla jasná," směje se Svoboda, který už v deseti letech ovládl v Brně závod krajského přeboru a o dva roky později se radoval z prvního republikového titulu.

Talentovanému Svobodovi učaroval styl tehdejší ruské plavecké hvězdy Alexandra Popova. „Hltal jsem ho. Lidé mě k němu i přirovnávali, byť jeho technika je vlastně nenapodobitelná," odhaluje svůj sportovní vzor.

Odchovanec znojemského plavání se začal specializovat na tratě 200 a 400 metrů. Jako osmnáctiletý si na krk pověsil první cennou medaili, když v roce 2000 skončil na mistrovství Evropy ve Valencii druhý v závodě na 200 metrů volným způsobem.

Místo těsně pod vrcholem jako kdyby předznamenalo i další Svobodovy významné závody. „Mrzí mě, že se mi nikdy žádný nepovedl úplně na výbornou," ohlíží se za jedním druhým místem na mistrovství světa a hned čtyřmi stříbry z evropských klání.

Medaile ze světového šampionátu v Rusku v závodě na 400 metrů si váží v kariéře nejvíc. „Cením si i čtvrtého místa z mistrovství světa v Barceloně," doplňuje dlouhý seznam úspěchů.

Vůdce výpravy

Z fyzické dřiny na olympijské hry v Aténách v roce 2004 vytrhla Svobodu nečekaná zpráva. Při zahajovacím ceremoniálu se měl ujmout české vlajky a vést výpravu své země. „Byl jsem jedna z možností, protože výsledky tomu odpovídaly. Odmítli Hilgertová i Železný. Chtěli, aby šel někdo nový," vysvětluje, jak se mu trikolora octla v rukou.

Jako první český plavecký vlajkonoš si zodpovědný úkol užil. „Tahle pocta předčila všechny mé sportovní výkony. Spousta lidí si nepamatuje mé výsledky, ale ví, že jsem byl vlajkonoš na olympiádě. Pro plavce je to výjimečné," váží si svěřeného úkolu.

Nejlepší výsledek Svobody v Řecku je deváté místo na volné dvoustovce. O čtyři roky později se v Pekingu zúčastnil již své třetí olympiády, ale odvezl si pouze umístění ve čtvrté a páté desítce. Víc vzpomíná na setkání s tenisty. „Mám spoustu fotek. Dobře jsme si pokecali s Novakem Djokovičem, dodnes jsem v kontaktu i s Radkem Štěpánkem," vzpomíná.

Směr Brno

Rok po pekingské olympiádě se ve Svobodově další sportovní kariéře udála významná změna. Poprvé opustil brány znojemského klubu a přesídlil do brněnské Komety. Kvůli neshodám s trenérem Jiřím Kyněrou. „Neakceptoval jsem, kam se plavání ve Znojmě ubírá, peníze nešly správným směrem. Plavání není fotbal nebo hokej, sám jsem do klubu nějaké peníze tahal," mrzí jej konec v mateřském oddíle.

Útočiště našel v největším moravském městě pod trenérem Zdeňkem Tobiášem. „Perfektně se o mě postaral, dokonce jsme se spolu pokusili o účast na další olympiádě," připomíná Svoboda skutečnost, že se mohl jako první plavec v historii prodrat na čtyři olympijské hry v řadě. Splnil však pouze lehčí limit a Londýn mu unikl.

Nepomohla ani netradiční příprava a přechod k delším tratím. „Už jsem byl trochu ztrhaný, nebavilo mě pořád plavat v bazénu ode zdi ke zdi. Zkusili jsme delší tratě i jiné tréninky. Pomohlo mi to a nakonec mě od olympiády dělilo jen pár desetin," vrací se k odlišnému modelu přípravy, v němž se stal i republikovým mistrem v závodě na pět kilometrů.

Neúčast v Londýně už nic nezměnila na jeho rozhodnutí vrcholové plavání ve třiceti letech opustit. „Věděl jsem, že v roce 2012 chci skončit. Čekali jsme rodinu," zmiňuje hlavní důvod.

Plavání opustil jako historicky nejúspěšnější český závodník. „Mám přesně devadesát domácích seniorských titulů, s žákovskými i dorosteneckými je jich 164. Zatím se mi nikdo ani nepřibližuje, ale doufám, že mě jednou někdo překoná. Od toho jsou přece rekordy," vybízí své následovníky.

V současné době připravuje otevření obchodu s plaveckými potřebami. Zkusit chce i dráhu funkcionáře. „Kdo jiný má zkušenosti předávat? Měl jsem výsledky, ale nikdo se o mě nestaral. To chci změnit," nastiňuje své plány.

Květoslav Svoboda

Narozen: 25. srpna 1982 ve Znojmě

Sport: plavání

Hlavní disciplíny: 200 a 400 metrů volným způsobem

Kluby: Znojmo, Kometa Brno

Největší úspěchy: 2. místo na MS v krátkém bazénu 2002 (400 metrů volný způsob), 4x 2. místo na ME v krátkém bazénu 20002003 (vše 200 metrů volný způsob), 2x 3. místo na ME v krátkém bazénu 2000 a 2003 (vše 400 metrů volný způsob), 2x 1. místo na MEJ 2000 (200 a 400 metrů volný způsob), 90 titulů mistra republiky a držitel několika národních rekordů

Zajímavost: v roce 2003 porazil na Světovém poháru v New Yorku fenomenálního Američana Michaela Phelpse