Spoustu lidí zpráva o vašem půlročním hostování zaskočila. Jak se vše událo?

Je pravda, že to trochu zaskočilo i mě. Rozhodl jsem se sám a už je to hotová věc, pořád se s tím však nějak vnitřně nemůžu srovnat. Velkou roli v tom hrály osobní důvody.

Můžete být konkrétnější?

Nechci to víc rozvádět, ale hodně lidí ví, že se právě rozvádím a s tím souvisí i změna mého bydliště. Nyní potřebuji jezdit do Mostu a pendlovat z Brna do Mostu a zpět se mi nechtělo. Nebudu muset podstupovat cestu přes Vysočinu, hlavně teď v zimě by se mi to moc nelíbilo.

Michal BelejTřiatřicetiletý hráč patří mezi nejlepší české futsalisty posledního desetiletí. Zahrál si na několika evropských i světových šampionátech, z mistrovství Evropy 2010 má bronz. Klubovou kariéru spojil s brněnským Tangem, kde nastupoval od roku 2008 a s oddílem postoupil až do nejvyšší soutěže. V roce 2009 si na chvíli odskočil na hostování do slovenské Senice a nyní jde na půlroční hostování do Benaga Zruč nad Sázavou. V říjnu vstřelil svůj 250. gól v nejvyšší soutěži. Ve velkém fotbale dlouho oblékal dres brněnské Zbrojovky, zahrál si i třeba v Českých Budějovicích nebo v Líšni. Naposledy hrál nižší rakouskou soutěž za Echsenbach.

Bylo rozhodnutí opustit Tango těžké?

Strašně. Vnitřně pořád patřím do Tanga. Budu hrát sice za Benago, ale pořád budu s brněnským klubem v kontaktu. Už nějakou dobu jsem v Tangu jednatel a po dohodě s prezidentem Jirkou Štěrbou v tom nějakým způsobem budu pokračovat i nadále. V Brně jsem bydlel, takže jsem řešil vše v jeho okolí. Byl jsem smířený i s tím, že po výborné éře teď hrajeme v nižších patrech ligy. To se se změnou bydliště změnilo.

Takže neodcházíte ve zlém?

Vůbec. Vše se rozumně domluvilo. Uvidíme, co bude za půl roku. Třeba se vrátím a pomůžu se záchranou nejvyšší soutěže, ale nechci předbíhat.

S Tangem to moc růžově nevypadá. Nedávno odešel do konkurenčního Rádia Krokodýl i další tahoun Jan Havel…

Uvidíme, jak dopadne tahle sezona. Je však pravda, že osa týmu odešla. Honza byl klíčový obránce a já odcházím jako kapitán a reprezentant. Nejsem však poslední mohykán. V týmu pořád zůstává třeba Radim Vlček nebo Dimo Chadzidis a měl by i posílit. Do kádru má přijít devatenáctiletý mládežnický reprezentant z Jeseníku a rýsuje se i něco dalšího.

Figurovaly ve hře i jiné možnosti než Benago?

Jednal jsem s pražskou Slavií i Spartou. Už to vypadalo, že půjdu do jednoho z těchto celků a najednou se objevila s nabídkou i Plzeň. Jenže do hry vstoupilo i Benago a to nakonec zvítězilo. Všem týmům chci však poděkovat za velmi férová jednání. Toho si moc cením.

Co hrálo do karet Benagu?

Vedle podmínek samozřejmě i sportovní stránka. Benago v současné době okupuje druhé místo tabulky nejvyšší soutěže za Chrudimí a má silný mančaft s plno cizinci. Netají se ambicemi na postup do finále a třeba může i suverénní Era-Pack potrápit.

V české lize jste neoblékl jiný dres než ten Tanga. Půjde o nový impuls v kariéře?

Určitě. Motivující je už jen postavení v tabulce. Podobný vzestup zažívalo před třemi lety i Tango. Hráli jsme tehdy taky na špici tabulky. Na futsal v novém týmu a s novými spoluhráči se už dost těším.

A co velký fotbal? Naposledy jste hrál nižší soutěž v Rakousku.

Tam už logicky zatím také nemůžu pokračovat. Řeším si nějaké angažmá v Německu a ve hře je i varianta v Čechách.