Ve čtvrtek o půlnoci vyprší možnost registrace a pořadatelé evidovali přes 2100 přihlášených. Do pondělí se mohou přeregistrovat závodníci, který Vokolo príglu nakonec nepoběží. „Nikdy nedorazí všichni přihlášení, někteří se rozhodují až podle počasí, ale věřím, že letos metu dvou tisíc běžců pokoříme," prohlašuje ředitel závodu Petr Božek.

Náročnou 14,1 kilometru dlouhou trať malebnou podzimní přírodou v okolí Brněnské přehrady si mohou zájemci otestovat již tuto neděli při tréninkovém oběhnutí. Sraz je v devět hodin na parkovišti před hotelem Santon pod dohledem zkušených běžců a trenérů. „Tréninky děláme pravidelně a chodí na ně okolo osmdesáti běžců. Kdo si zaplatil dopředu startovné a odchodil všech sedm tréninků na Vokolo príglu, peníze dostane zpátky," popisuje lákadlo Božek.

Všech dosavadních pěti ročníků absolvovalo jen 167 běžců a na šesté pokračování chystají pořadatelé několik novinek. Jednu z nich představuje vodič, který poběží tempo pod jednu hodinu. Postará se o něj zkušený Tomáš Ondráček. „Bude mít šedesát balonků, které bude postupně vypouštět," podotýká ředitel oblíbeného závodu.

Největší brněnský běžecký podnik loni získal páté místo v anketě o nejlepší sportovní akci města Brna a po několikáté se umístil mezi Top 10 běžeckými závody v České republice. Pravidelně se jej účastní domácí i slovenská špička a ani letos nebudou na startu chybět vítěz z roku 2011 Jiří Homoláč, nejlepší český ultramaratonec Daniel Orálek, domácí triatlonová jednička na ironmanských tratích Petr Vabroušek nebo slovenská olympionička Katarína Berešová.

Právě na domácí závodníky zaměřili pořadatelé letošní ročník, protože nevypsali žádné peněžní odměny, což patrně odrazí keňské atlety, kteří opanovali tři předchozí díly podniku.

Uskuteční se pouze soutěž O nejrychlejšího českého a slovenského běžce na Vokolo príglu 2015. „Bez prize money závod tak neláká zahraniční běžce, ovšem právě na českou a slovenskou špičku jej chceme zaměřovat. Očekávám, že tentokrát vyhraje někdo z ní," sděluje Božek.

Doprovodný program:

Projekt Oranžové kolo skupiny ČEZ, kde mohou zájemci našlapanými kilometry peněžně podpořit brněnskou zoo a Dětskou nemocnici v Brně.

Pro nejmenší návštěvníky překážková dráha, skákací hrad, trampolína či další volnočasové aktivity zastřešené sportovní mateřskou školkou Kometka, kde bude i hlídání dětí.