Ten domácí předvádí sebevědomý volejbal, občas si smlsne i na týmu, jako je suverénní Kladno. Zato venkovní kádr tichošlápků z deseti utkání „vyválčil“ jen dvě výhry proti slabším juniorům.

„Naše utkání doma a venku jsou jako den a noc. Přitom noc jsme na cizích palubovkách předvedli čtyřikrát po sobě. Všechna čtyři utkání jsme podle mě měli zvládnout,“ posteskne si kouč i manažer volejbalistů JMP Brno Martin Gerža. Jeho svěřenci ve čtvrtek nezvládli duel na palubovce jedenáctých Benátek a prohráli 1:3 na sety.

Brňanům sice chyběl ukrajinský smečař Dmytro Nadopta, ale v jeho absenci Gerža klíčový problém nevidí. „V předchozích třech venkovních utkáních Dymo hrál a dopadli jsme stejně špatně,“ uvědomuje si kouč.

O čtvrteční bezmoci svědčí i slova benáteckého kouče Miroslava Malána. „Podle mě jsme byli jasně lepším družstvem. Brno bylo mimo prvního setu pořád bodově pod námi. Musím jenom klukům pogratulovat, že předvedli svoje maximum,“ liboval si. Přitom jeho svěřenci si na podzim na jihu Moravy možná připadali jako na výletě, když padli jednoznačně 0:3 na sety.

Kde hledat příčinu brněnské schizofrenie? „S volejbalovým uměním to nemá absolutně nic společného. Je to jen a jen v hlavách hráčů. Na cizích palubovkách se nedokážeme dostat k naší hře. Rýsuje se z toho velký problém,“ přemítá Gerža.

Volejbalisté JMP kvůli čtvrtečnímu výpadku proti Benátkám promarnili téměř jistou účast v play off, přesto se už v sobotu mohou hodně přiblížit vyřazovacím bojům.

V hale v Kounicově ulici hostí souseda v tabulce, deváté Ústí nad Labem. „Neřekl bych, že máme nůž na krku, ale tato bitva bude klíčová. Dá se říci, že hrajeme o jistotu play off. Pokud vyhrajeme, na Severočechy už budeme mít náskok tří výher, protože mají o dost horší skóre,“ zdůrazňuje Gerža.

„Doufám, že místo noci dnes konečně opět přijde den,“ zakončuje Gerža optimisticky.