O osudu utkání rozhodl první set. Brno dlouho tahalo za kratší konec provazu a Budějovice si vybojovaly náskok 24:21. Pak ale přišlo pět bodů domácího mužstva. Jistotu na servisu přinesl do týmu Martin Licek. „Zdálo se, že nám set utíká, ale pak jsme soupeři nedali šanci, bylo to skvělý. Chodím víceméně jen na podání v play off a dokud se mi daří, není důvod to měnit," pochvaloval si jedenadvacetiletý brněnský nahrávač.

Ve druhém setu dlouho vedlo Brno, ale Jihočeši srovnali na 20:20. Rozhodovalo se opět na servisu, místo Licka se na něj postavil Rus ve službách Brna Vladimir Sucharev, který už k němu nikoho jiného ve druhé sadě nepustil. „Nejprve jsme využili toho, že soupeř byl zaskočený, vedli jsme o čtyři pět bodů, ale náskok jsme bohužel prohospodařili. V závěru jsme ale zdůraznili útok a zlepšili obranu a opět dokázali vyhrát," hodnotil další stěžejní moment utkání brněnský trenér Ondřej Marek.

Právě ztracené koncovky obou setů mrzely hostujícího kouče Jana Svobodu. „Neuhráli jsme rozhodující míče. Děláme laciné chyby, ve hře postrádáme automatizmy," připomněl absenci dvou hráčů. „Kryštof je nejlepší libero v České republice, jiné v týmu nemáme. Kohokoliv dám na jeho místo, oslabuju jiný post," dodal.

Budějovičtí proto nyní pasují do role favorita série Brno, kouč Marek to ale odmítá. „Mají i další reprezentanty, zápasy jsou vyrovnané a šance padesát na padesát," řekl.

Brňané však po druhé domácí výhře míří na jih Čech, kam pojedou s vědomím, že můžou slavit postup do finále. „Chceme samozřejmě vyhrát hned pátý zápas, ale bude to velmi těžké, jelikož Budějovice mají doma výborný servis. Do zápasu navíc můžou jít hop nebo trop," přemýšlel o pátém utkání semifinále Licek.

Čtvrté utkání sledovala opět rekordní návštěva. Do haly v Kounicově ulici přišlo fandit 1098 diváků, tedy o 91 fanoušků víc než v pondělním duelu. Vítěz semifinále mezi Brnem a Českými Budějovicemi se o pohár utká s Libercem, který do finále postoupil v nejkratší možné době 4:0 na zápasy přes Karlovarsko.

Volejbal Brno 3 Jihostroj České Budějovice 0

Sety: 26:24, 25:20, 25:14

Nejvíc bodů: Andrianov 16, Hrazdira 12 – De Daniel 15, Michálek 9

Smeče: 35:30

Bloky: 8:8

Podání: 6:1

Stav série: 3:1

ADAM HAVEL