Teď volejbalistka Šárka Kubínová okusí švýcarskou nejvyšší soutěž. Čtyřiadvacetiletá nahrávačka přestupuje do Zeileru Köniz. „Chci volejbalově růst, nabrat zkušenosti a něco dokázat," říká bývalá opora KP Brno.

Váš odchod je nejasný. Neakceptovala jste smlouvu, nebo je za přestupem jiný důvod?

Chtěla jsem změnu. Chci zkusit zahraničí. Navíc mi je čtyřiadvacet, což je ideální věk na odchod do mezinárodního volejbalu. Neodešla jsem kvůli penězům. Prostějov mi nabídl dobré podmínky. Líbily se mi a děkuju za nabídku, ale já jsem chtěla mít navíc jasnou roli první nahrávačky.

V Prostějově byste po odchodu Moniky Smákové jednička nebyla?

Asi ano, ale určitě bychom se hodně střídaly. V mém věku už potřebuju mít roli jasnou. Chci volejbalově růst, nabrat zkušenosti a něco dokázat. Pro nahrávačku je nutné, aby v mém věku hrála pravidelně.

Kdy jste se rozhodla odejít?

Nová smlouva se v Prostějově řešila od února. Já jsem ale upozornila, že mě láká odchod. Definitivně jsem se rozhodla v květnu.

Měla jste kromě Zeileru Köniz i jiné nabídky?

Ano, ale švýcarská mě zaujala nejvíc. I když peníze nejsou tak vysoké jako v Prostějově.

Překvapilo vás, že z Prostějova zmizelo devět z dvanácti hráček?

Určitě. Odchody nenastaly kvůli smlouvám, podmínkám a přehnané chuti hráček Prostějov opustit. Někdo měl zdravotní potíže, někdo si přál změnu. Nešlo o peněžní dostihy ve smlouvách. Prostějov je super klub a nikomu nedělá problémy.

Jak se ohlížíte za dvěma roky na Hané?

Jsem nesmírně vděčná za šanci, kterou mi klub dal. Volejbal, parta, vedení, to všechno je super. Jenže znovu říkám, toužila jsem po změně.

Köniz nehraje Ligu mistryň. Nebojíte se, že děláte krok zpět?

Nemám strach. Köniz je po Voléru Curych druhý nejlepší švýcarský klub. Hraje Pohár CEV, což pro mě při rozhodování bylo určující. Chci hrát evropské poháry. Liga mistryň je úžasná, ale v CEV Cupu nás čekají vyrovnanější zápasy, což mi pomůže. Nejsou tam takové rozdíly mezi špičkovými kluby a kluby z top světové úrovně jako v Lize mistryň.

Do Könizu odchází i vaše bývalá spoluhráčka z Brna Ivona Svobodníková. Jste v kontaktu?

Ano. Byla už ve Švýcarsku okouknout prostředí a ukazovala mi fotky.

Umíte německy?

To je problém. Umím leda tak školní větu, že jsem zapomněla domácí úkol. (Směje se) Pomůžu si angličtinou. V týmu je dost cizinek.

Máte ze Švýcarska blíž do reprezentace?

Dostala jsem pozvánku do letního kempu, ale musela jsem kvůli zranění kolene odmítnout. Doufám, že jsem neupadla v zapomnění.