Královopolský klub totiž na letošní extraligové soupeře vyrukuje s americkým koučem André Christophem Gonzálezem na lavičce. „To je rozhodně největší změna, která se u nás udála," prohlásil prezident klubu Richard Wiesner.

Jedenačtyřicetiletý zámořský odborník má zkušenosti s nizozemským či švýcarským volejbalem. „Až později jsme se dozvěděli, že se dostal mezi poslední dva kandidáty na kouče ženské americké reprezentace," podtrhl Wiesner Gonzálezovy kvality.

Těch si všímají i hráčky. „V přípravných zápasech a na trénincích nám vždycky dává rady, které hlavně mladší holky s obdivem přijímají," přiznala kapitánka brněnského celku Sandra Onderková.

Američan dostal k ruce dvě zkušené posily: bývalou reprezentantku a držitelku deseti extraligových titulů Markétu Chlumskou. „Přislíbila nám, že pokud z Prostějova nepůjde nikam do zahraničí, tak pak jedině k nám," podotkl královopolský prezident.

Především na pozici asistentky trenéra se vrátila zkušená sedmadvacetiletá Ivana Cebáková. Má za sebou angažmá v Americe, a proto funguje jako spojka mezi koučem a týmem. „Tři čtvrtiny porad probíhají v angličtině," přiblížila.

S těmito posilami se chce brněnský celek vrátit zpátky na medailové příčky, ze kterých v minulých dvou sezonách vycouval. Loni skončilo Královo Pole až šesté. Pomoci k vzestupu má i vysoký rozpočet. Celý klub „spolkne" deset a půl milionu korun, z toho prvnímu týmu připadne čtyři a půl milionu.

Stopu chtějí Brňanky zanechat také na evropské scéně. „Jenže ve Středoevropském poháru, který je druhý nejvýznamnější, jsme potřetí ve třech sezonách dostali Lokomotiv Baku. Na soupisce přitom nemá jedinou hráčku z Ázerbájdžánu. Patří ke špičce v Evropě," doplnil Wiesner. Domácí odveta je na programu 29. října.

Pokud s kavkazským celkem Brno vypadne, ve Vyzývacím poháru ho čeká další těžký východní soupeř – moskevský Zarečie Odincovo.

Na domácí extraligové scéně se Královo Pole představí už ve čtvrtek ve Šternberku. Domácí premiéra je na programu v sobotu v šest hodin večer proti Slavii.

ROZHOVOR S AMERICKÝM KOUČEM SI PŘEČTETE V DNEŠNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST