Vytáhlá blokařka se vešla do dvanáctičlenné nominace, kterou italský kouč národního celku Carlo Parisi oznámil ve středu. „Jistotu jsme neměla. Musím počítat se vším. Už jsem v týmu druhý rok a holky znám. Jsme dobrá parta a nikdo nedělá rozdíly mezi starými a mladými. Pocit nováčka proto už nemám," líčí jednadvacetiletá volejbalistka.

Český tým v červenci ovládl prestižní finálový turnaj Evropské ligy. Ani u tohoto úspěchu Svobodníková nechyběla. Teď s Michaelou Monzoniovou a Kristýnou Pastulovou tvoří trojlístek pro zářijovou kvalifikaci o mistrovství Evropy. „Na prvním tréninku po dovolené se naše hra volejbalu moc nepodobala. Teď forma přichází. Škrábeme se na výkonnostní vrchol ve správný moment," povídá hráčka, která strávila čtyři sezony v dresu extraligového Brna.

První kvalifikační turnaj Češky čeká od 6. do 9. září v Bulharsku. Druhý o týden později v Maďarsku. Kromě těchto dvou zemí se Parisiho výběru postaví ještě Lotyšsko. Na šampionát postoupí přímo jen vítěz skupiny, druhého čeká dodatečná kvalifikace. „Hodně pracujeme na vykrývání v obraně, což nám moc nešlo. Největší soupeřky jsou Bulharky. Chceme na mistrovství projít hned ze skupiny," říká Svobodníková.

Právě Bulharky české reprezentantky přehrály v červencovém finále Evropské ligy. Tehdy Parisiho družina slavila po výhře 3:0. „Máme nad nimi v hlavách převahu. Jenže minulost se nepočítá. Jdeme do nových zápasů," dodává.