Voltiž je jezdecká disciplína, kterou lze označit za gymnastiku na cválajícím koni. Klouda v závodech Světového poháru pravidelně sbírá medailové příčky včetně nejvyšších. Jenže ve finále seriálu skončil nejlépe čtvrtý. „Tam mi to moc neklape, ale hlavu už si z toho nedělám. Jsem rád, že se moje sestava líbí, chválí mi ji voltižéři i diváci," popisuje třicetiletý závodník.

V souboji nejlepší šestice pohárové sezony v rakouském Grazu skončil pátý jen o tisícinu bodu za Lukasem Hepplerem ze Švýcarska. „Původně nás oba vyhlásili na čtvrté příčce, ale v oficiální výsledkové listině mou známku o tisícinu zkorigovali," říká jezdec stáje Lucky Drásov.

Finálové známky považuje za podhodnocené. „Je to můj subjektivní názor, mám v sestavě rezervy, ale myslím, že výsledná známka neodpovídá. Při druhé finálové jízdě jsem předvedl svou nejlepší sestavu za rok. Ale už to neřeším, hlavní pro mě je, že jsem jízdu užil," mávne rukou.

Loni v létě založil se společníkem firmu, která prezentuje české značky se zbožím pro koně v Německu, kde trvale žije. Kariéru ovšem nekončí. „V létě bude mistrovství světa v Cáchách. Doufám, že si najdu čas na trénink a ještě to mladým natřu," směje se Klouda. „Po příští zimní sezoně uvidím, co dál," dodává.

V pátek odlétá na mezinárodní závody do katarského Dauhá. „Pro koně jde o něco kosmického, zázemí je neuvěřitelné. Pořadatelé zvou závodníky ze světové desítky, dá se tam něco vydělat, ale z papírování se mi motala hlava," podotýká Klouda.