Deník Rovnost ve spolupráci s Jihomoravským krajem, Českou unií sportu a agenturou Sportmedia připravil i pro letošek tradiční čtenářskou anketu JIHOMORAVSKÝ SPORTOVNÍ SYMPAŤÁK ROKU. Nabízí vám dvanáct sportovců z Jihomoravského kraje, kterým můžete dát svůj hlas. Sportovec s nejvyšším počtem se stane Sympaťákem roku 2015. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 31. března na brněnském výstavišti.

Jan Bárta

Věk: 31 let
Sport: silniční cyklistika
Klub: Bora Argon 18
Odchovanec kyjovské cyklistiky žije v Sobůlkách na Hodonínsku, ale s profesionálním pelotonem objíždí nejslavnější etapové závody světa. Dvakrát se zúčastnil Tour de France, startoval i na Giro d'Italia a Vueltě. Do Ria de Janeiro se chystá na svou druhou olympiádu.

Marek Čiliak

Věk: 25 let
Sport: lední hokej
Klub: Kometa Brno
Slovenský brankář je v Brně jako doma. Z dorostu Komety se vypracoval postupně až do pozice jasné jedničky. Často baví diváky efektními zákroky a vysloužil si cenu Zlatá helma pro rok 2015. V letošní sezoně byl i přes některé výkyvy pro Kometu opět opora.

Alžběta Dufková

Věk: 25 let
Sport: synchronizované plavání
Klub: TJ Tesla Brno
S parťačkou Soňou Bernardovou se v březnu letošního roku kvalifikovala už na třetí společné olympijské hry. Na Masarykově univerzitě v Brně studuje ruský jazyk a literaturu, dřív hrávala na příčnou flétnu.

Štěpán Adam Havlíček

Věk: 20 let
Sport: veslování
Klub: TJ Lodní sporty Brno
Do patnácti let se věnoval na vrcholné úrovni plavání, ale daří se mu i na lodi. Po přechodu mezi seniory třeba obsadil desáté místo na párové čtyřce při Světovém poháru v Lucernu. V minulosti se stal několikanásobným mistrem České republiky v juniorských i seniorských kategoriích.

Petr Malata

Věk: 33 let
Sport: fotbal
Klub: Slovan Rosice
Přestože měl mnohokrát nabídky od klubů z vyšších soutěží, domovské Rosice nikdy neopustil. Nejlepší střelec v historii momentálně divizního celku a jeho kapitán představuje ikonu na hřišti i v kabině, kde svým smyslem pro humor přispívá k ideální atmosféře.

Nela Mandátová

Věk: 21 let
Sport: gymnastický aerobik
Klub: Aerobic professional Znojmo
Rodačka z Jevišovic na Znojemsku se věnuje gymnastickému aerobiku, ve sbírce má například třetí místo na mistrovství České republiky či druhou příčku na mistrovství světa FIG. Z dalších sportů si oblíbila i volejbal, alpinning a posilování. Před třemi lety se stala druhou českou vicemiss aerobik.

Monika Míčková

Věk: 24 let
Sport: moderní gymnastika
Klub: SK Tart Moravská Slavia Brno
Brněnská rodačka a několikanásobná mistryně České republiky nyní usiluje o své první letní olympijské hry. Usměvavá gymnastka o Rio de Janeiro zabojuje v dubnu na dodatečné olympijské kvalifikaci právě v Brazílii.

Markéta Nedělová

Věk: 20 let
Sport: veslování
Klub: SVK Břeclav
Talentovaná veslařka uspěla na mistrovství republiky v párové čtyřce a byla i členka mistrovské sestavy v osmě. Zvítězila na několika regionálních regatách, na primátorkách byla sedmá ve skifu. Svůj život momentálně dělí mezi veslování a studium na právnické fakultě.

Jiří Němeček

Věk: 33 let
Sport: atletika
Klub: AHA Vyškov
V naprosto amatérských podmínkách dokáže konkurovat soupeřům z českých atletických bašt. Dokládají to šestá místa na mistrovství České republiky v běhu na 1 500 metrů a v krosu. Loni se stal mistrem Moravy a Slezska v běhu na 3 000 metů a aktuálně v únoru přidal titul na patnáctistovce a znovu šesté místo v republice.

Ondřej Paděra

Věk: 25 let
Sport: malý fotbal
Klub: Sadros Boskovice
Skromný fotbalista s instinktem zabijáka. Boskovický hráč se stal nejlepším střelcem reprezentace v malém fotbalu na mistrovství Evropy i světa, suverénně ovládl pořadí kanonýrů v nejvyšší soutěži na Blanensku a po podzimu vede tabulku střelců také v celostátní Superlize malého fotbalu.

Petr Švancara

Věk: 38 let
Sport: fotbal
Klub: FK Blansko
Bývalý prvoligový útočník prošel za svou kariéru hodně klubů včetně brněnské Zbrojovky, pražské Slavie nebo Slovácka. Pro vtípky a komentáře nechodil populární „Mercedes" nikdy daleko, teď s nimi baví fanoušky divizního Blanska. Jeho příchod do klubu znamenal rapidní zvýšení návštěvnosti, kterou má teď Blansko nejvyšší v soutěži. Zároveň moderuje, komentuje fotbal v televizi, účastní se charitativních projektů a angažuje se za výstavbu nového fotbalového stadionu. Do legendární arény za Lužánkami přivedl v červnu loňského roku třicet pět tisíc lidí.

Ondřej Teplý

Věk: 21 let
Sport: jachting
Klub: Jachtklub Brno
Nejmladší z dynastie kuřimských jachtařů vyhrál v minulém roce juniorské mistrovství světa ve třídě Finn a začíná se prosazovat i mezi seniorskou konkurencí. V současné době se snaží kvalifikovat na olympijské hry v Riu de Janeiro. Pokusí se o to na přelomu března a dubna na Mallorce.

JAK HLASOVATHlasovat můžete dvěma způsoby. První možnost je na internetových stránkách Deníku Rovnost. Druhá je pomocí hlasovacích kuponů, které vycházejí v tištěném vydání Deníku Rovnost. Ty posílejte na adresu Milady Horákové 9, Brno 602 00 (na obálku připište heslo SYMPAŤÁK). Hlasování končí v pátek 25. března 2016 ve 12.00. Z tipů na tištěných kuponech poté vylosujeme jednoho výherce, který obdrží dvě vstupenky na slavnostní večer s udílením cen jihomoravským sportovcům, který se uskuteční 31. března 2016 v sále Rotunda pavilonu A na brněnském výstavišti za účasti nominovaných sportovců, jejich trenérů, rodičů a dalších hostů. Víc informací o anketě najdete také na www.sportovecjmk.cz