Hlavní část oslav připadne na pátek, kdy se potkají legendy brněnské i světové cyklistiky a návštěvníci při velkoplošné projekci uvidí historické fotky i filmy. „Vytáhli jsme neuvěřitelné materiály, které jsme nechali zdigitalizovat. Bude se na co dívat i s komentářem,“ nalákal návštěvníky místopředseda Favoritu Luděk Telecký.

Dorazí světoví šampioni na dráze Ivan Kučírek, Pavel Martínek, Pavel Soukup, mistři světa v kolové Miroslav Berger, Miroslav Kratochvíl, Pavel Šmíd a další medailisté z olympiády či světových šampionátů Jiří Škoda či Milan Puzrla. „Rád si zavzpomínám a potkám kamarády, které jsem už dlouho neviděl. Jsem v Lanžhotě a do Brna moc často nejezdím. Ve Favoritu jsem vyrostl, byl jsem tam před vojnou a po ní jsem se vrátil, měli jsme hlavně dobrou partu,“ přiblížil Puzrla, stříbrný medailista z mistrovství světa v silničním závodě družstev na sto kilometrů.

Návštěvníkům se podepíše také současný profesionál a odchovanec brněnského klubu Jan Hirt. „Otazník visí nad Jiřím Dalerem, který je na dovolené mimo republiku,“ dodal Telecký.

Petr Kučera.
Kučera si po boji s chaluhami dojel pro evropský bronz

Brněnský primátor Petr Vokřál s představiteli klubu v pátek představí také návrh nového velodromu, který má vyrůst v areálu Hněvkovského v Komárově nejpozději do roku 2021. „Ukážeme siluetu, která vychází z původního návrhu, bude patrná pozice stavby. Lidé si udělají představu, co je nový velodrom, protože v České republice žádný takový moderního typu není,“ poznamenal místopředseda Favoritu Brno.

Klub o výstavbě jedná s městem a podle dohody bude stávající velodrom stát přinejmenším do té doby, než vznikne nový. „Aby se nestalo jako na Slovensku, že zbourali starý, ale další krok se jim nepovedl a nemají žádný velodrom, v Bratislavě zbyla jen díra v zemi. Zároveň řešíme, aby i po přestěhování zůstala klubu zachovaná ekonomická soběstačnost. Favorit hospodaří i se svým majetkem, což je jeden z významných faktorů toho, že oddíl funguje už šedesát let,“ dodal Telecký.

Oslavy vyvrcholí v pátek v sedm hodin večer bodovačkou na padesát kilometrů s názvem Přilba Moravy, která se jezdí už od roku 1939.

Program oslav
ČTVRTEK
• od 16.00: Grand Prix Favorit Brno – dráhový závod druhé kategorie UCI v olympijském omniu mužů, žen a juniorů

PÁTEK
• od 14.00: závody mládežnických kategorií Přilby Moravy
• od 17.00: autogramiáda Jana Hirta, 12. muže letošního Giro d’Italia
• představení studie nového velodromu
• představení legend brněnské i světové cyklistiky, medailistů z olympijských her i mistrovství světa a odchovanců Favoritu Brno
• od 19.00: Přilba Moravy – tradiční mezinárodní bodovací závod na 50 kilometrů

Ilustrační foto.
Brněnského obhájce titulu v domácí televizní premiéře vyzve nepříjemná Olomouc