Z Brna autobusem do Mnichova, potom letadlem přes Madrid a Bogotu až do cíle v Cali. Po dvaatřiceti hodinách. V kolumbijském městě s víc než dvěma a půl miliony obyvatel odstartuje v noci ze středy na čtvrtek mistrovství světa v dráhové cyklistice.

Trio závodníků brněnské Dukly do šampionátu teprve vstoupí. Na aklimatizaci mělo týden. „Myslím, že se povedla celkem slušně, i když stoprocentní asi není, cesta byla opravdu dlouhá. Bohužel nám až po dvou dnech doletěla všechna kola," vzkázal z Cali Tomáš Bábek.

První z brněnských sprinterů vstoupí do šampionátu Adam Ptáčník, ve čtvrtek večer jede keirin. „Chci postoupit do semifinále, tedy dvanáct nejlepších, potom se poprat o postup do finále a pak se uvidí," pravil Ptáčník, který před rokem obsadil 25. místo.

Česká výprava v Cali
Sprinterské disciplíny (ASO Dukla Brno): Pavel Kelemen (sprint), Tomáš Bábek (1 kilometr s pevným startem), Adam Ptáčník (keirin, sprint)

Vytrvalecké disciplíny (ASC Dukla Praha): Martin Bláha (scratch, madison), Milan Kadlec (bodovací závod jednotlivců), Vojtěch Hačecký (madison), Ondřej Rybín (omnium), Jarmila Machačová (scratch, bodovací závod jednotlivkyň)

V pátek se Bábek pustí do závodu na kilometr s pevným startem. Jeho maximum na mistrovství světa je tři roky stará sedmá příčka, loni v Minsku byl patnáctý. „Mám cíl nejlepší umístění vyrovnat, ale tajně myslím i výš," povídal Bábek. „Věřím, že zajedu dobře. Formu mám slušnou, teď jen, aby to sedlo v závodě," dodal.

V sobotu a v neděli Ptáčník spolu s Pavlem Kelemenem nastoupí do sprintu. První pomýšlí na nejlepší dvanáctku. Český rekordman a evropský šampion do 23 let Kelemen má vyšší ambice. Loni skončil devatenáctý. „Věříme v umístění do osmičky," hlásil trenér reprezentace a brněnské Dukly Petr Klimeš.

Medailové ambice mají v Cali především vytrvalci v čele s matadory Martinem Bláhou, Milanem Kadlecem a obhájkyní titulu mistryně světa v bodovacím závodě z Minsku Jarmilou Machačovou. „Její síla spočívá v bojovnosti, umí přebít soupeřky," poznamenal reprezentační kouč vytrvalců a pražské Dukly Lukáš Thun. „Obhajoba bude těžká, ale duhový dres s ní udělal hodně, je vyrovnanější, klidnější," podotkl na adresu cyklistky s hodností nadrotmistr.

Devětatřicetiletý veterán Kadlec vybojoval v bodovačce jednotlivců na mistrovství světa i Evropy bronz, loni v Minsku skončil čtvrtý. „Když všichni trpí, umí trpět dvojnásobně. Když se pojede od startu strašně ďábelské tempo, bude super," odtušil Thun.

Brněnský odchovanec Bláha se ve čtvrtek večer ve scratchi pokusí o svou první velkou individuální medaili, na mistrovství světa se šestkrát vešel do šesté příčky. „Martin je velký týmový hráč, děsně poctivý a férový borec, ohromně mu přeju duhový dres," připomněl Thun českého rekordmana ve stíhačce.

V madisonu, bodovacím závodě dvojic, už Bláha dvakrát vyhrál mistrovství Evropy a má stříbro a bronz ze světového šampionátu. V Cali jej pojede s Vojtěchem Hačeckým. „Háča umí trpět jako nikdo jiný. I kdyby měl umřít, nevzdá se," doplnil trenér vytrvalců.