A u Pražanů? Ti při absenci svého špílmachra prohráli v Novém Veselí a Litovli, tedy na palubovce outsiderů. To bychom se stěží mohli těšit na čtvrtfinálovou sérii, která nedlouho po hokejové spojí dvě největší města republiky. „Jde o ústřední postavy týmů,“ říká házenkářský expert Jaroslav Hudeček.

Muž, jenž vedl juniorskou i seniorskou reprezentaci a slavil s Karvinou mistrovský titul. Což je přesně to, oč nyní běží. „Sviták je o něco komplexnější, hraje víc pro kolektiv,“ myslí si odborník. „Hastík na sobě sice zapracoval, jeho projev je ale stále individualistický. Zase je daleko lepší střelec,“ dodává.

Sviták se při vyslovení jména čtvrtfinálového soka netváří radostně. „Brno má výborně poskládaný tým. Kluci jsou na tom dobře silově,“ míní.

A jaké jméno ho v souvislosti s Brnem napadne jako první? „Viktor Hastík je jeden z nejlepších hráčů extraligy. Skvělý při kličkách. Rozdílový hráč,“ vypočítává. Také brněnský tahoun ví o síle pražské střední spojky. „Jakub je pro Duklu až nepostradatelný. Mohu mu závidět jeho přehled ve hře, klidnou hlavu. Jsou okamžiky, kdy jednám ukvapeně, on ne,“ oceňuje Hastík.

Minimálně další dva klenoty najdeme v sestavách čtvrtfinálových rivalů, brankáře Jiřího Bavlnku a Tomáše Petržalu. „Jen po mně nechtějte říct, kdo je lepší. Poctiví v tréninku, vítězné typy. Prospěšnější bude ten, komu více pomůže obrana,“ říká Hudeček.

Pražský celek v základní části skončil třetí, moravský šestý. Výhodu více zápasů v domácím prostředí má proto Dukla. Opravdu? Zatímco do Ruzyně se chystají brněnští fanoušci, hala ve Vodově ulici pokřik „Dukla, do toho!“ těžko uslyší. „Nejde o klíčový aspekt,“ tvrdí však Hudeček.

Co tedy rozhodne? „Zdravotní stav klíčových opor, plná koncentrace na výkon a soustředění se na taktické pokyny. Mírně favorizuji Duklu. Ale pozor! Její hráči mají v některých okamžicích tendenci dělat si na ploše, co chtějí. To v Brně nevidíte,“ přemítá odborník.

Sviták by si vsadil na výsledek série 3:1 pro Duklu. „Klíčové bude vyrovnat se s tvrdostí Brna. Jsme lépe trénovaní, v posledních patnácti minutách ho uběháme,“ povídá.

O tom nechce Hastík ani slyšet. „Snad kluky nezklameme a neodpadneme rychleji. Vyhrajeme 3:1. Dukla se nevyrovná s naší tvrdou hrou,“ doplňuje před sobotním zahájením série.

Po dvou pražských duelech se série přestěhuje do Brna, kde se hraje v sobotu i v neděli od pěti hodin odpoledne.