Třiatřicetiletý český reprezentant na začátku roku laboroval se zraněným zápěstím a na mistrovství světa skončil ve své oblíbené disciplíně 100 metrů volným způsobem až na 21. místě v čase 49,61 sekundy. V Brně nebo za dva týdny v Plzni musí splnit limit 48,96. „Půjdou po něm hlavně Slováci, kteří do Brna přijedou, takže závody budou kvalitní. Nepůjde mi jen o čas, chci obstát i v konkurenci," říká závodník brněnské Komety.

O limit pro šampionát se poperou i další závodníci brněnského týmu. Mezi největší naděje patří mužské kvarteto David Kunčař, Matěj Vobořil, Jakub Kočař a Jakub Tobiáš. „Jedná se o kluky ve věku do dvaadvaceti let, ale věřím, že reálnou šanci se kvalifikovat mají všichni," povídá šéftrenér Komety a ředitel Velké ceny Zdeněk Tobiáš.

Odměny čekají

Vedle kýžených limitů usilují plavci také o odměny za zdolání nejlepších výsledků brněnského klání. Překonání rekordu vynese závodníkovi pět tisíc korun. „Loni jsme tu měli Maďara Davida Verraszta, který na odměnách posbíral asi padesát tisíc. Trochu jsme si oddechli, že letos nepřijede," usmál se Tobiáš.

Vedle kompletní české elity a hvězd jako Simona Baumrtová, Petra Chocová či Jan Micka míří na Lesnou i početná ekipa slovenských plavců. „Tomáš Klobučník má na rekord závodu, překonat ho může i Lucie Svěcená," odhadoval Tobiáš.

Plavce opět čeká specifické prostředí brněnského bazénu se stísněnými prostory. „Je těžké se udržet v koncentraci, všude je plno. Každý si musíme někde najít svoje místo a rozhýbat se na suchu. Navíc když doplaveme, potřebujeme vyplavat z těla laktát, ale není kde, leda si zalézt do sprchy," poukazuje na specifika Verner.

Ten se na letošní závěrečné závody připravoval na Kypru. „Vrátil se ve slušné formě, ale potřebuje kvalitní závod a někoho, vedle koho se vytáhne. V české konkurenci vše vyhrává, a to není ono," zmiňuje Tobiáš.

Finálový program startuje na Lesné zítra deset minut po čtvrté hodině odpoledne a v neděli v půl třetí odpoledne.