Ovšem už na jako jeho elitní jezdec. „Po loňské sezoně jsem ukončil profi kariéru a pokud bych někde pokračoval, tak jedině v Brně. Chtěl jsem se vrátit do svého mateřského klubu, kde jsem byl sedm let a znamená pro mě srdeční záležitost. Budu však jezdit už jen jako hobík, čímž si aspoň prodloužím aktivní léta," objasňuje Friedl.

Sedmadvacetiletý biker končí s vrcholovou cyklistikou především kvůli zdravotním potížím. „Poslední tři roky už nebyly zdaleka ideální, nahromadilo se toho víc, což se projeví i na psychice. Už jsem vrcholově nejezdil rád. Vždycky dělám věci naplno a když to zdraví nedovoluje, trpí i hlava," sděluje.

Sužovaly jej chronické bolesti nohy. „Vystřeluje mi od kyčle až dolů a nikdo mi s tím neporadil. Trápí mě dodnes. Navíc se mi narodil syn Jiří, jemuž je deset měsíců, a nechtěl jsem strávit zase celý rok pryč," připomíná Friedl.

A tak se vrátil i do rodinné biofarmy v Dolní Radechové na Náchodsku. „Chováme skot a máme dřevovýrobu. Navíc se příští rok pustíme do stavby penzionu vedle farmy. Rodina na mě čekala, teď se začíná budoucnost realizovat," říká majitel čtvrtých míst z mistrovství světa i Evropy do 23 let. Z Meridy odešel na konci roku 2010, aby zapomněl na pokaženou sezonu a našel novou motivaci. Teď se vrací do jiného týmu. „Cítím, že Meridě něco dlužím. Už tu sice nejsou takoví závodníci a hůř se shání sponzoři, ale rád pomůžu opět k dobrým výsledkům," prohlašuje.

Závody absolvuje spíš sporadicky. „Příprava bude hodně osekaná. Nechci jezdit nikam do zahraničí, počkám až tady opadne sníh. Lákají mě spíš maratony či nějaké třídenní závody. Rád okusím něco, co jsem ještě na kole nezažil," podotýká Friedl.