VYBERTE SI REGION

Z elitního bikera Friedla se stal "hobík" z farmy

Brno – Před třemi lety platil za českou dvojku v cross country na horských kolech za Jaroslavem Kulhavým. Jenže i vinou zdravotních problémů Jiří Friedl očekávání nenaplnil a s profesionální kariérou se loučí. K tomu se po dvou letech ve stáji Rubena Specialized vrací do klubu, který ho vychoval – brněnského Merida Biking Teamu.

27.2.2013
SDÍLEJ:

Jiří Friedl (Merida).Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Ovšem už na jako jeho elitní jezdec. „Po loňské sezoně jsem ukončil profi kariéru a pokud bych někde pokračoval, tak jedině v Brně. Chtěl jsem se vrátit do svého mateřského klubu, kde jsem byl sedm let a znamená pro mě srdeční záležitost. Budu však jezdit už jen jako hobík, čímž si aspoň prodloužím aktivní léta," objasňuje Friedl.

Sedmadvacetiletý biker končí s vrcholovou cyklistikou především kvůli zdravotním potížím. „Poslední tři roky už nebyly zdaleka ideální, nahromadilo se toho víc, což se projeví i na psychice. Už jsem vrcholově nejezdil rád. Vždycky dělám věci naplno a když to zdraví nedovoluje, trpí i hlava," sděluje.

Sužovaly jej chronické bolesti nohy. „Vystřeluje mi od kyčle až dolů a nikdo mi s tím neporadil. Trápí mě dodnes. Navíc se mi narodil syn Jiří, jemuž je deset měsíců, a nechtěl jsem strávit zase celý rok pryč," připomíná Friedl.

A tak se vrátil i do rodinné biofarmy v Dolní Radechové na Náchodsku. „Chováme skot a máme dřevovýrobu. Navíc se příští rok pustíme do stavby penzionu vedle farmy. Rodina na mě čekala, teď se začíná budoucnost realizovat," říká majitel čtvrtých míst z mistrovství světa i Evropy do 23 let. Z Meridy odešel na konci roku 2010, aby zapomněl na pokaženou sezonu a našel novou motivaci. Teď se vrací do jiného týmu. „Cítím, že Meridě něco dlužím. Už tu sice nejsou takoví závodníci a hůř se shání sponzoři, ale rád pomůžu opět k dobrým výsledkům," prohlašuje.

Závody absolvuje spíš sporadicky. „Příprava bude hodně osekaná. Nechci jezdit nikam do zahraničí, počkám až tady opadne sníh. Lákají mě spíš maratony či nějaké třídenní závody. Rád okusím něco, co jsem ještě na kole nezažil," podotýká Friedl.

Autor: Jaroslav Kára

27.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies