S úspěšností nad 76 procent vévodí proměňování trestných hodů Opava. „Našich sedmdesát je tak akorát, pod tuto hranici už je to ale špatné," hodnotí hlavní trenér Vladimir Paunovič.

Množství trestných hodů vyplývá z faktu, že Brňané jsou zároveň nejfaulovanější mužstvo v soutěži. Soupeř na nováčka ligy vyrobí v průměru přes 24 faulů v jednom zápase. „Snažíme se hodně chodit pod koš, kde máme urostlého McClaina a chytrého Mariče," vysvětluje Paunovič.

Právě 213 centimetrů obrovského amerického pivota je nyní velká zbraň Mmcité. „Těžko se brání a pro faul si dojde. Trenéři nás tlačí do hry na něj," potvrzuje taktický záměr Šmíd.

Srbský trenér přesto vidí v podkošovém prostoru ještě nedostatky. Ty ale podle něj vyléčí až čas. „Jde o souhru, věci si musí sednout. Přes sezonu jsme vyměnili hodně hráčů, další byli zranění. Když budeme hráčů pod košem využívat ještě víc, projeví se to i na výsledcích," míní Paunovič.

Právě s Opavou, která vyniká v úspěšnosti trestných hodů, se jeho svěřenci poměří ve středečním 32. kole nejvyšší soutěže. V tabulce desátí Brňané se pokusí proti Slezanům odčinit sobotní domácí porážku 69:70 s posledním Jindřichovým Hradcem.

Jenže s třetím týmem tabulky letos prohráli 55:104 a doma 68:86. „V prvním zápase bychom nevyhráli snad ani s kompletně jiným týmem. Doufám, že to tentokrát napravíme," vrací se k nevyvedeným duelům Šmíd.

Opava letos povolila svým soupeřům na domácí palubovce jen dvě vítězství – Pardubicím a Kolínu. „Doma předvádí perfektní basketbal, vždyť minule porazili i Prostějov. Hráči vynikají rychlou střelbou a agresivní obranou. Rozhodně bude favorit," odhaduje Paunovič.

Sestavu pro středeční venkovní duel už tvoří i s uzdraveným Šmídem, který po zranění odehrál v sobotu devatenáct minut. „Noha už nebolí, doufám, že se co nejdřív dostanu zpět do formy," hlásí. To ale bude podle kouče ještě trvat. „Cením si toho, že už nám chce pomoct, ale pauza je znát. Tělo potřebuje režim tréninků a zápasů," dodává.

Ze statistik…

Získané fauly: 726 (1. v lize)

Průměr na zápas: 24,2

Nejvíc faulovaný hráč: Deremy Geiger (6 faulů na zápas – 3. v lize)

Trestné hody: 725

Úspěšnost trestných hodů: 70,5% (7. v lize)

Nejúspěšnější hráč: Deremy Geiger (83,8% – 13. v lize)