Post libera po loňském tápání zaujme Argentinec Martin Weber, který přichází po dvou letech v rakouské lize, kde hájil barvy týmu Aich-Dob. „S Brnem jsme se potkávali na turnajích. Věděl jsem, že česká liga je kvalitnější než rakous-ká, takže jsem rád, že se mi klub ozval, a věřím, že to pro mě bude dobrá zkušenost,“ prohlásil třiadvacetiletý volejbalista.

Martin Weber
Pozice: libero
Narozen: 7. června 1994 (23 let)
Výška: 203 centimetrů
Váha: 87 kilogramů
Předchozí kluby: Aich-Dob (Rakousko), Obras, Puerto San Martin, Olimpo, Bolivar
Úspěchy: dvakrát nejlepší juniorské libero Jižní Ameriky, účast na juniorském mistrovství světa 2011 a 2013, druhé místo s klubem Aich-Dob v rakouské lize
První trenér: Damian Arredondo

V minulé sezoně Brno zažívalo na postu libera svízelné časy, nevyšlo totiž angažování Rusa Alexandra Ščerbatycha, který uprostřed sezony na vlastní žádost v týmu skončil. Zaskočit za něj pak musel původním povoláním smečař Jan Muroň, jenž už počítal pouze se starty v první lize. „Martin si zahrál za Aich-Dob i evropské poháry, prošel mládežnické reprezentační výběry Argentiny. Slibujeme si od něj zlepšenou přihrávku a organizaci v poli. Už není nezkušený, dvě sezony v Rakousku ho něco naučily,“ popsal novou akvizici Gerža.

Hodně si v Brně slibují také od srbského univerzála Stefana Okosanoviče. Klub mu však chce poskytnout čas na aklimatizaci, protože pro třiadvacetiletého volejbalistu se jedná o první zahraniční angažmá v kariéře. „Vybírali jsme ho přes agenta, byl u nás na testech. Jedná se o ambiciózního mladého hráče, od nějž čekáme, že nás na postu univerzála posune dál. Snad nezůstane dlužný srbské povaze a v důležitých momentech pro nás bude rozdílový hráč,“ sdělil Gerža.

Bývalý člen srbského juniorského národního týmu se nové výzvy nebojí. „Jsem připravený hrát jednu z klíčových rolí v týmu,“ hlásil.

Stefan Okosanovič
Pozice: univerzál
Narozen: 14. srpna 1994 (23 let)
Výška: 203 centimetrů
Váha: 94 kilogramů
Smečařský dosah: 350 cm
Blokařský dosah: 330 cm
Předchozí klub: Ribnica
Úspěchy: člen juniorského národního týmu, čtvrté místo v srbské lize s týmem Ribnica, třetí nejvíc bodující hráč srbské ligy
První trenér: Bosko Mačužič

Už dřív klub posílili čeští nahrávači Ondřej Boula a Kristián Červinka. Oba už za Brno v minulosti nastupovali. Devětatřicetiletý matador Boula před čtyřmi lety vypomáhal Jihomoravanům dva měsíce. „Byli jsme pořád v kontaktu a je úžasné, že se po angažmá v Polsku a Švýcarsku vrací k nám. Je to bojovník a to je jeho největší přínos. Ani v přístupu k tréninku nic neošidí,“ liboval si Gerža.

Červinka v Brně s volejbalem začínal, poslední dva roky hrál za České Budějovice. „Z Brna jsem tehdy ale neodešel ve zlém, byli jsme dohodnutí, že pokud mi to v Budějovicích nevyjde, vrátím se sem. Letos už jsem šanci nedostal, takže jsme se díky dobrým vztahům domluvili na návratu,“ vysvětlil Červinka.

V týmu zůstává i kolumbijský blokař Renzo Mendoza, jenž se připojí do přípravy později, z loňského kádru odešli Zdeněk Haník, Martin Licek a Nick Goodell. Po dvou sezonách se v týmu neobjeví žádný ruský volejbalista. „Pokud se vydáme ruskou cestou, vede k medaili. Je to o penězích a nemáme takový rozpočet, abychom vyhlásili útok na medaili hned na začátku sezony. Medailová sezona nás stála o tři miliony víc,“ objasnil Gerža.

Brno chce v nové sezoně prohánět zejména silnou čtveřici Liberec, České Budějovice, Kladno a Karlovy Vary. „Všichni se posílili. Není úplně jasné, kdo z nich bude velký favorit. Pak jsme tady my, brněnský styl hry byl vždy nepříjemný a prostředí pro soupeře peklo,“ povídal Červinka.