Motivace svěřenců Jana Filipa a Daniela Kubeše ve středečním duelu v Brně byla připravit se na rozuzlení čtyřčlenné skupiny, kde figurují ještě Makedonci a Švýcaři. „Nelze se dívat na výsledkovou tabuli. Kvalita byla na straně Francouzů, zvlášť při našich zraněních. Chtěli jsme odehrát dobré utkání a odjet s dobrou náladou do Makedonie," líčí český střelec.

Češi po výhře Makedonie ve Švýcarsku klesli na třetí místo v tabulce, z které přímo na Euro postupují dva týmy. „Makedonci prý také nemají některé hráče fit. Bude to ale obtížné. Jedná se o Balkánce, horké hlavy. Chceme jim znepříjemnit úvod zápasu, nesmí se dostat na koně. Na ně bude daleko větší tlak než na nás," tvrdí Zdráhala, který prodloužil o dva roky smlouvu s Hamm-Westfalenem hrajícím druhou německou ligu.

První duel českých házenkářů s Makedonci skončil 27:27. Oba týmy mají v tabulce pět bodů a rozhodne bilance ze vzájemných zápasů. Ve Skopje k postupu stačí i remíza 28:28, čili víc gólů na hřišti soupeře. Pro Makedonce však hraje domácí prostředí. „Mají novou halu pro osm tisíc lidí. U nás je spoustu hráčů z české ligy zvyklá hrát před tisícovkou lidí. Bude to hození neplavců do hluboké vody, ale zabojujeme," hlásí Zdráhala.

Střední spojka reprezentace má o útočné taktice jasno. „Není tady Jícha nebo Horák, kteří jsou dobří střelci a vytáhnou obranu ven. Musíme to rozběhat a dávat míče rychle z ruky, abychom si vytvořili tu desetinu sekundy na umístění střely," plánuje před duelem, který se hraje čtvrt hodiny před šestou večer.

PETR MUSIL