Ani za takového počasí ale někteří netrpí. Stačí mít vstupenku do VIP stanu na tribuně T1. cena? 12 tisíc korun za víkend. Do zákulisí luxusního prostředí nahlédl redaktor Deníku Rovnost.

Umělé jezírko, klimatizovaná místnost, měkká křesla. „Jako kdybyste hotel přenesli na brněnský okruh,“ říká Tomáš Pakosta, jehož firma se stará o kompletní pohodlí hostů při třídenním programu.

Vcházím do stanu, který pojme až 150 návštěvníků. Ti mají ze zastřešené terasy ideální výhled na trať. Při posezení si mohou dát zdarma jídlo nebo pití, které celkem zajišťuje více než šedesát lidí. „A to od dopravy přes kuchaře až po obsluhu. Jelikož všechno připravujeme až přímo na místě, nejtěžší je zajistit správné zásobování. Jeho plánováním jsme strávili nejvíce času,“ popisuje Pakosta, jehož služby si „pronajímá“ Automotodrom Brno. Podle Pakosty je mezi návštěvníky také velký zájem o českou kuchyni, především kachnu a vepřo–knedlo–zelo

Kromě stanu na tribuně T1 si prohlížím i hospitality majitele týmu Cardion AB Motoracing Karla Abrahama, který k občerstvení také využívá Pakostových služeb. „Pracuji pro něj už třetí rok. Nejhorší byl začátek, kdy jsme vůbec netušili, do čeho jdeme. Teď už jsme zkušení,“ usmívá se.

Všichni jeho zaměstnanci procházejí před Velkou cenou speciálním školením. „Cvičíme je, jak se správně chovat. Například se při práci vůbec nesmí dívat na závody nebo se spolu bavit. Občas se sice někdo zapomene, ale od toho je na místě manažer, který jej upozorní,“ dodává Pakosta.

MINISERIÁL
Na Masarykově okruhu se o víkendu jede Velká cena silničních motocyklů. Jak se připravuje okruh i závodní týmy na vrchol sezony? Redaktor Deníku Rovnost Tomáš Valaškovčák si každý den vyzkouší jednu práci, která je nutná k bezproblémovému fungování podniku na brněnské trati. Od přípravy ochranných bariér podél trati přes montování týmového zázemí až po stavění závodního stroje. Jeho postřehy najdete každý den na stránkách Deníku Rovnost.