Předvánoční vážení, papír s úkoly, svátky zkažené hladověním a vyplněné hodinami v posilovně? Na takový obrázek nemusí fotbalisté klubů z Brněnska při zimní pauze myslet. Kouči týmů od třetí ligy až po krajský přebor svým svěřencům místo drilování dopřávají odpočinek.

Při přestávce, která je u některých celků až dvouměsíční, sázejí trenéři na zodpovědnost svých hráčů. „Nedostali jsme konkrétní úkoly, spíš jen doporučení, abychom trochu sportovali, nebo se šli proběhnout. Víme, že to děláme pro sebe, takže nikdo nebude jen sedět na zadku. Každý z nás je rozumný," říká obránce divizní Bystrce Ladislav Jirásek. Podobně jsou na tom i jiné týmy.

I když za přibrané kilogramy bystrckým hráčům postih nehrozí, vánoční obžerství v jejich případě nepřipadá v úvahu. „Při prvním tréninku se totiž pozná, komu nejvíc chutnalo cukroví. S přibývajícím věkem si proto musím i já víc hlídat váhu," směje se Jirásek.

Kuřimský stratég Tomáš Kovanda svým hráčům kromě odpočinku a občasného pohybu naordinoval i vyčištění paměti. Za nepovedenou první částí sezony, která usadila tým na poslední místo krajského přeboru. „Přes Vánoce měli kluci za podzimem udělat tlustou čáru. Na startu zimní přípravy začínáme odznova," vysvětluje Kovanda, jehož mužstvo se poprvé sejde v úterý.

Už ve středu absolvovali první letošní trénink hráči divizních Bohunic. Suverénně nejdřív ze všech týmů z Brněnska. „Nešlo o nic náročného, dělali jsme to stejné, co předchozích čtrnáct let. Hráči se jen lehce rozcvičili a rozběhali," přibližuje „dril" trenér Luboš Kučerňák.

Naopak na první letošní setkání se netěší bosonožský útočník Patrik Holomek. „Zimních příprav jsem ve své kariéře zažil už víc než dvacet, nemám je rád," říká Holomek, který skočí do přípravy naostro. „Ve volnu jsem si říkal, že si půjdu zaběhat, ale vždy jsem rozhodnutí odkládal na další a další den. A tak dál, až jsem se k němu nedostal," směje se bývalý prvoligový hráč.

Netradiční náplň volného času zažívají už pravidelně v Rajhradě. Čtrnáctý celek krajského přeboru utužuje kolektiv na společných týmových výletech.

Výjimkou nebyl ani loňský prosinec, kdy tým strávil několik dní ve Vysokých Tatrách. „Je to sice trochu netradiční, ale děláme to tak pokaždé. Výborně spolu držíme partu. Letos nás navíc jelo opravdu hodně," uvedl kouč Jaroslav Janošek, jehož hráči se poprvé sejdou až 23. ledna.

Většina mužstev z nižších soutěží včetně například i třetiligových Rosic odstartuje přípravu na jarní část sezony příští týden.

Druhou část sezony odstartují týmy soutěžními zápasy předposlední březnový víkend.

ZIMNÍ PAUZA V NIŽŠÍCH SOUTĚŽÍCH

MSFL

Rosice

volno od: začátek prosince

start přípravy: 15. ledna

DIVIZE D

Líšeň

volno od: konec listopadu

start přípravy: 15. ledna

Bystrc

volno od: začátek prosince

start přípravy: 14. ledna

Bohunice

volno od: 26. listopadu

start přípravy: včera

KRAJSKÝ PŘEBOR

Sparta Brno

volno od: začátek prosince

start přípravy: 14. ledna

Bosonohy

volno od: 11. listopadu

start přípravy: 16. ledna

Ivančice

volno od: 11. listopadu

start přípravy: 12. ledna

Rajhrad

volno od: 17. listopadu

start přípravy: 23. ledna

Kuřim

volno od: 8. prosince

start přípravy: 15. ledna