„Hodně lesů, luk a zemědělských ploch. To je prostředí ideální pro biomasu,“ uvedl Ewald Kloser z Dolnorakouské hospodářské komory. Ta podnítila vznik projektu, který pomůže rozvoji alternativní energie i v Česku.

„Na základě výsledků z již rozvinuté oblasti pro využívání biomasy a bioplynu se bude utvářet struktura další spolupráce v regionu Brna, Dolního Rakouska a Bratislavy,“ uvedl Kloser.

Základem spolupráce je výměna znalostí a zkušeností mezi firmami. Zastoupeny jsou projekční kanceláře, výrobci zařízení, dodavatelé, provozovatelé a také zástupci různých zájmových podniků. Projektu se účastní šestadvacet společností. „Z toho téměř polovina je z Česka nebo Slovenska,“ dodal Kloser.
Podle Karla Grubera z konzultační společnosti KWI, která se projektu účastní, je pro Evropu přestup na energii z obnovitelných zdrojů důležitý. „V Rakousku existuje více než padesát výrobců kotlů na biomasu, více než deset producentů dřevěných briket a pelet a přes tisíc teplárenských zařízení na biomasu,“ podotkl Gruber.

Právě díky zkušenostem s využíváním biomasy a bioplynu je podle Dagmar Matějkové z brněnské Regionální hospodářské komory spolupráce s dolnorakouskou hospodářskou komorou velkým přínosem. „Hodně jsme se naučili,“ myslí si Matějková.
Také v České republice se ale podle Grubera zařízení na biomasu a bioplyn rozvíjí velmi slibně - od společného spalování biomasy ve velkých elektrárnách na uhlí, přes teplárny na bázi biomasy, zařízení na bioplyn v čističkách odpadních vod v zemědělských podnicích a potravinářském průmyslu až po kotle na biomasu pro výstavbu rodinných domů.

„Mnohé takové iniciativy, které se zabývají využíváním bioenergie, však stále pracují velmi izolovaně,“ uvedl Kloser. Celá řada malých podniků i jednotliví odborníci podle něj v této oblasti nemohou na tomto trhu – a zejména pak na takzvaných třetích trzích mimo region – dosáhnout žádných výsledků.

„Pokud se mají úspěšně rozvíjet nejen domácí, ale i třetí trhy, musí se síly spojit. Z tohoto důvodu je nutné propojit know-how mezi sousedními regiony. Tyto znalosti a zkušenosti pak bude možné úspěšně nabízet nejen ve vlastním regionu,“ uvedl Kloser. Důležitá pro realizaci projektů prý bude také podpora státu. „Český dotační program na podporu obnovitelných zdrojů je zahlcen žádostmi. Poptávka zhruba desetinásobně převyšuje možnosti,“ dodal Kloser.