Brno nedávno za jeho přístup k zahraničním investorům ocenil i prestižní britský magazín FDI. V žebříčku mezi východoevropskými městy do půl milionu obyvatel skončilo páté. „Není to však jediné ocenění tohoto magazínu. „Loni jsme v konkurenci všech měst východní Evropy, včetně těch hlavních, skončili na devátém místě,“ připomněl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

České Silicon Valley

Podle odborníků má Brno i jih Moravy pro zahraniční investory řadu výhod. „Především jsou to brněnské univerzity a jejich technické obory. Brno je takové české Silicon Valley. Míří tam nejvíc firem v oblasti informačních technologií,“ podotkl ekonom Tomáš Maršálek.

Infografika. Zahraniční investice

ZDE KLIKNOUT PRO ZVĚTŠENÍ

Spolupráci s univerzitami si pochvalují i investoři. „Hlavním důvodem, proč se nám tady daří, jsou kvalitní a nadaní pracovníci,“ sdělil ředitel vývojového centra společnosti Red Hat Radovan Musil. Společnost zabývající se softwarovými technologiemi v současnosti v Brně zaměstnává čtyři stovky lidí. Ještě letos v létě plánuje rozšíření o další dvě stovky pracovních míst.

Podporovat zahraniční investory se snaží i brněnský magistrát. „Máme koordinátora péče o zahraniční podnikatele. Ten s nimi každodenně řeší jejich požadavky a problémy. Domlouvá také schůzky investorů s vedením města a příslušnými odbory,“ vysvětlil mluvčí Žára.

Přilákat investory do Brna se daří také díky státní agentuře CzechInvest. Ta se firmy snaží motivovat například investičními pobídkami. „Atraktivitě regionu napomáhá i fakt, že státní podporu ve formě investičních pobídek není možné čerpat v Praze. V oblasti informačních technologií proto do Brna míří víc firem než do hlavního města,“ vysvětlila ředitelka jihomoravské kanceláře agentury Lucie Kuljovská.

Na vlastní pěst

Někteří investoři se však do podnikání v kraji pustili bez podpory státu. „Když si rakouský majitel společnosti rozhodoval, kde výrobní závod postaví, vyhrálo Vyškovsko. Splňovalo naše podmínky ohledně blízkosti dálnice, vzdálenosti od rakouských hranic i požadavky na mzdy zaměstnanců,“ sdělil prokurista společnosti European Data Project Václav Mácha.

Dodal, že firmu podporoval jen vyškovský úřad práce. „Jsme totiž největším zaměstnavatelem v regionu,“ vysvětlil Mácha. Společnost, která v současnosti působí v Komořanech a Rousínově, se zabývá výrobou hracích automatů. Zaměstnává jedenáct set lidí.

Škola pro cizince? Jen pro bohaté

Brno  - Společně se zahraničními investory přijíždí do Brna i jejich manažeři. Ti ve městě často hledají zázemí pro své rodiny a přemýšlejí, do jaké školy poslat své dítě.

Jednou z možností je například International school of Brno, která poskytuje vzdělávání dětem v angličtině. V Brně je od roku 2008. „V současnosti k nám chodí přes osmdesát dětí. Díky naší kvalitní akreditaci se rodiče mohou spolehnout na to, že po ukončení školní docházky u nás mohou děti pokračovat v podobných zařízeních po celém světě,“ uvedl ředitel školy Jan Švihálek.

Ilustrační foto

Škola poskytuje vzdělávání dětem od tří do šestnácti let. „Ve školce určené dětem do šesti let je jich v současnosti dvacet. Základní školu navštěvuje šedesát žáků,“ dodal ředitel.

Za školku rodiče zaplatí sto šedesát tisíc korun ročně, za školu ještě o třicet tisíc víc. „Bohužel nás stát peněžně nijak nepodporuje a veškeré náklady tak musíme pokrýt z poplatků. Kvůli tomu školu navštěvují především děti dobře placených manažerů. Pro řadové zaměstnance ze zahraničí bohužel podobná škola chybí,“ upozornil Švihálek.

Zaměstnance ze zahraničí se snaží podporovat i brněnský magistrát, který zaštiťuje projekt Brno Expat Centre. Ten má za úkol pomáhat cizincům, kteří ve městě pracují. „Poskytujeme jim informace o možnostech, jak si vyřídit doklady, nebo jim pomáháme s hledáním bydlení. Centrum také pořádá neformální setkání a pomáháme s výměnou zkušeností i kontaktů v angličtině,“ sdělil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Město na provoz centra ročně přispívá jeden milion korun.

CzechInvest: Brnu chybí hlavně spojení s Vídní

Brno - Lákat zahraniční investory do České republiky, ale zároveň podporovat v rozvoji i místní podnikatele. To je hlavní úkol státní agentury CzechInvest. „Jižní Morava v čele s Brnem je jedním z investory nejvyhledávanějších regionů v zemi,“ říká ředitelka jihomoravské kanceláře CzechInvestu Lucie Kuljovská.

Co investory do Brna nejvíc láká?

Jednou výhodou Brna jsou místní univerzity, na kterých aktuálně studuje téměř pětaosmdesát tisíc studentů. Ti pak tvoří investory vyhledávanou pracovní sílu. Jejich předností je rovněž jazyková vybavenost. Ta je v Brně ve srovnání se zbytkem republiky nejlepší. Velmi si ceníme a podporujeme také vědeckovýzkumné projekty, na kterých univerzity pracují společně s firmami. To je jeden z faktorů, díky němuž se Brno může chlubit výzkumem na špičkové úrovni.

Co naopak Brnu chybí?

Lepší dopravní spojení s Vídní nebo letecké spojení do hlavních evropských dopravních uzlů.

Jaká je hlavní náplň CzechInvestu?

Kromě podpory a aktivního vyhledávání možných zahraničních investorů spolupracujeme také s českými podnikateli. Snažíme se celkově zvyšovat konkurenceschopnost České republiky různými investičními pobídkami.

Jakým způsobem se dají podnikatelé do regionů lákat?

Zahraniční společnosti mohou například získat daňové úlevy nebo příspěvky na nábor a školení zaměstnanců.