Čtyři nové nízkopodlažní autobusy, deset turistických vláčků nebo pět kilometrů úplně nových cyklostezek. To všechno se dá pořídit za třicet milionů korun. Brno však o tyto peníze přijde, protože se navýšila cena nového pavilonu P brněnského výstaviště, kde má město třetinový podíl. Pavilon se oproti představám projektanta o sto milionů korun prodraží.

Brněnský ekonom Marek Hatlapatka tvrdí, že se to dotkne městského rozpočtu. ,,Z ekonomického hlediska znamená navýšení ceny nižší budoucí zisky, a tedy i potenciální dividendy. Město Brno to jako třetinový vlastník Veletrhů Brno samozřejmě pocítí,“ řekl Hatlapatka.

Brněnský primátor Roman Onderka s ekonomem nesouhlasí. „Město o třicet milionů korun nepřijde. Veletrhy Brno by stejně musely vypsat výběrové řízení s vyšší cenou,“ prohlásil Onderka. Takže by veletrhy musely dát za pavilon více peněz tak jako tak.

Problém vidí Onderka ve špatně zpracované architektonické studii, která byla podkladem pro výběrové řízení. To vyhrála společnost Strabag a firma Přemysla Veselého, přestože jejich cena přesahovala o sto milionů maximální stanovenou cenu. Představenstvo Veletrhů Brno totiž na poslední chvíli letos v červnu zvýšilo cenu projektu právě o tuto částku. Podle Onderky projektant špatně započítal množství ocelových konstrukcí, což pak projekt prodražilo až na necelou miliardu.

„Navýšení maximální ceny veřejné zakázky je v českých poměrech poměrně běžné. O tom, zda je důvodem navýšení skutečně nereálné původní stanovení nákladů projektu či něco jiného, můžeme jen spekulovat,“ podotkl Hatlapatka. Náměstek primátora Martin Ander prohlásil, že město po této zkušenosti nebude automaticky navyšovat ceny zakázek. „Jsou to věci, které vyvolávají různé otázky. O to důkladněji se budou muset radní dívat na případný podíl města na navýšení právě této zakázky,“ uvedl Ander.

Pochybnosti vyvolalo také to, že společnost Strabag získala zakázku ve stejné době, kdy se stala sponzorem hokejové Komety. Jejím prezidentem a předsedou představenstva je ekonomický náměstek generálního ředitele Veletrhů Brno Egbert Zündorf. Radní Jiří Zlatuška naznačil, že by mohlo jít o korupční prostředí. Podobné, na které v minulých dnech upozornila nahrávka popisující úplatky stavebních firem brněnské ODS v minulém volebním období.

Jen PR akce

Firma Strabag to popírá. „Sponzoring hokejového klubu Kometa je na výše uvedené soutěži nezávislá PR-akce Strabagu, jejímž cílem je zviditelnění firmy a její širší vnímání spojené s podporou pro společnost užitečných aktivit. Spojení se zakázkou od společnosti Veletrhy Brno je spekulací, která nemá s pravdou nic společného,“ tvrdí Miroslava Köhlerová ze společnosti Strabag.

Také Veletrhy Brno korupci odmítají. „Máme fungující mechanismy, jak manipulaci zakázek zamezit. Abychom však zabránili dalším spekulacím, necháme zpracovat nezávislý audit výběrového řízení na dodavatele stavby pavilonu P a s jeho výsledky všechny seznámíme. Tím učiníme pochybnostem jednou provždy zadost a k celé věci se již nebudeme vyjadřovat,“ vzkázal mluvčí Veletrhů David Pokorný.

Zündorf: místo odpovědí osobní útok

Osobní urážky a dlouhý rozhořčený mail. Tak reagoval ekonomický náměstek generálního ředitele Veletrhů Brno a zároveň šéf představenstva společnosti Kometa Group Egbert Zündorf na otázky týkající se sponzorování hokejové Komety firmou Strabag. „Po přečtení vašich rádoby investigativních otázek bych nemusel příliš dlouho hledat pregnantnější oslovení, abych vyjádřil svůj názor na vaši osobu a způsob a styl vaší práce,“ odpověděl Zündorf redaktorovi brněnského Deníku Rovnost.

Dále se podivuje nad tím, že se ho někdo na stomilionové navýšení vůbec ptá. „Ve čtvrté cenové skupině, kde se podobné ,problémy‘ u piva většinou probírají, by vám daleko jadrněji dali na vědomí, že vám po tom nic není,“ vzkázal Zündorf. Přitom nejspíš zapomněl, že společnost z jedné třetiny vlastní město. Brno proto navýšením přijde o více než třicet milionů korun. Brněnský deník Rovnost přirovnává k německému listu Bildzeitung.
„Jak možná víte, platí za prototyp bulvárního plátku. Tam se někteří kolegové vašeho ražení s vidinou skvělého článku uchýlí, v rozporu s vlastním svědomím, k podobným velmi nepodařeným výkonům,“ napsal Zündorf.

Nakonec prezident hokejového klubu obvinil redaktora, že Kometě nepřeje. „Do dnešního dne jsem považoval noviny Rovnost za seriózní. Z vašich otázek mám pocit, že jste jeden z mála, koho návrat k úspěchům brněnské sportovní legendy netěší,“ píše Zündorf.