Když si Brňané chtějí koupit cédéčko, často zamíří do prodejny sítě Bontonland na náměstí Svobody u ústí ulice České. Do devadesátých let minulého století však mohli lidé v těchto místech uspokojit jiné smysly, chuť. V těchto místech se totiž prodávaly zákusky a káva. Za první republiky tam sídlila Tomanova cukrárna a po válce kavárna a cukrárna Nitra.

Emanuel Toman původně otevřel cukrárnu a kavárnu uprostřed Rudolfské dnešní České ulice v Brně v malém jednoposchoďovém domečku. „Již tehdy ji lidé znali pro kvalitní dorty, pečené cukrovinky a zejména se proslavily tak zvané krémšnity, neboli krémové řezy. Ty se pekly z křehkého těsta a plnily se lahodným krémem,“ píše ve své publikaci Vyprávění o starých obchodech a živnostech města Brna Luboš Staněk. Podle něj zákusky z Tomanovy kavárny patřily k nejlepším ve městě. Později postavil Toman na náměstí Svobody dnešní dům a do prvního patra umístil svou kavárnu a cukrárnu. V přízemí se prodávala čokoláda, bonbony a pečivo.

„Tyto prostory také umožňovaly mnohá setkání. Říkalo se: odpoledne jdeme k Tomcovi. Rodiče sem vodili děti na zmrzlinu se šlehačkou, hlavně při příležitosti ukončení školního roku. Později jsme jako mladí muži chodili do této kavárny, ale to už nikoli s rodiči, ale s děvčaty,“ popisuje Staněk.

Dům, kavárnu a cukrárnu po roce 1948 znárodnili. Druhá cukrárna, která dům proslavila, se jmenovala Nitra a zakázníci si do ní mohli přijít vypít kávu až do devadesátých let.

„Je důležité připomenout, že Toman vychoval řadu cukrářů. Proslulým se stal zejména Josef Kolbaba, vlastník kavárny a cukrárny v Kounicově ulici,“ zdůrazňuje Staněk.

Toman pracoval také jako soudní znalec v oboru cukrovinek. Před sedmi lety se v domě bývalých cukráren otevřela prodejna hudebních nosičů, filmů a počítačových her sítě Bontonland. „Jsme samostatná společnost, jejíž prodejny mohou zákazníci navštívit po celé republice. V současné době otevíráme třicátý obchod v Plzni,“ vysvětluje marketingový manažer Jakub Kříž.