Z Brna do Prahy vlakem za pětatřicet korun? Lákavá nabídka. Člověk potřebuje jen internet, zákaznickou kartu Českých drah a špetku štěstí. Slevy odstartují devátého prosince.

Pětatřicetikorunová jízdenka se dá přirovnat k nabídce last minute. „Je to čistě internetová nabídka. Zlevněným lístkům říkáme Šťastné eLišky. Budou to ty, o které nebude v předprodeji jízdenek na internetu zájem. Ty si potom může koupit cestující v den odjezdu za zvýhodněnou cenu pětatřiceti korun,“ vysvětlil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Běžná jízdenka koupená přes internet stojí sto čtyřicet korun.

Aby mohl cestující o zvýhodněné ceně vůbec uvažovat, musí mít koupenou zákaznickou in-kartu. Ta ho mimo jiné opravňuje právě k nakupování a rezervování jízdenek přes internet. Na internetu sice dráhy nabízejí omezený počet míst, ale na každý spoj je to vždy více než kapacita jednoho autobusu. „Na Šťastné eLišky z toho zbude průměrně přibližně třetina,“ uvedl Kubala.

Levnou jízdenku mohou lidé na internetu koupit u všech typů vlaků směrem z Brna do Prahy i zpět. „Cestující mohou využít spěšné vlaky, rychlíky, vlaky EuroCity, vlaky SuperCity Pendolino a nově také Expres,“ vyjmenoval Kubala. Dodal, že pouze do vlaků typu Pendolino si musí zákazník přikoupit navíc místenku za osmdesát korun.

Změny jízdného souvisí se změnami v jízdních řádech. „Směrem z Brna do Prahy a zpět jsme nasadili šest nových expresních vlaků. Levným jízdným na ně chceme nalákat cestující,“ řekl Kubala.

„Zatím využívám k cestě do Prahy výhodné ceny autobusu. Při takové nabídce Českých drah ale asi začnu uvažovat o cestě vlakem,“ poznamenal student Václav Hanzlík, který z Brna odjíždí každý týden.

Se Šťastnými eLiškami za pětatřicet korun se setkají lidé i na dalších trasách. „Zvýhodněná nabídka bude platit nejen pro trasy Brno–Praha, ale i Zlín–Olomouc a Hradec Králové–Pardubice,“ řekla Luďka Hnulíková z Českých drah.

České dráhy mají jízdenky „last minute“
BRNO - Studenti, pracující nebo obyčejní výletníci mohou jet do Prahy z Brna pohodlně, a ještě levně. Někteří autobusoví dopravci totiž drží už od října ceny na padesáti korunách za jednu cestu. Od druhého prosincového týdne nabídnou velmi levné jízdenky i České dráhy.

Podle ředitele brněnské firmy Student Agency Radima Jančury přišla s radikálně nízkou cenou přepravní společnost Asiana a Student Agency na ni reagovala. Majitelé kreditové jízdenky Student Agency tak za lístek zaplatí také jen padesátikorunou.

„Je to cena, kterou vymyslela konkurence,“ řekl Jančura, podle kterého je cena v rozhodování cestujících stále na prvním místě. To si zřejmě uvědomily i České dráhy. Při splnění několika podmínek totiž začnou nabízet lidem cestu vlakem do Prahy za pětatřicet korun.

Jančura však s obchodním tahem Českých drah nesouhlasí. „Dálkové spoje budou od prosince dotovány ministerstvem dopravy. Výše dotací je tak obrovská, že by za ně Student Agency mohla provozovat nejmodernější evropské rychlovlaky,“ okomentoval situaci majitel Student Agency. „Vyzývám tímto ministerstvo, aby začalo vypisovat výběrová řízení na vlakové dopravce, kteří zkvalitní a zlevní českou železnici celkově,“ radí Jančura. Ministerstvo dopravy se včera pro brněnský Deník nevyjádřilo.

Podle ekonoma Michala Rumla z Finance.cz jde v tomto případě o čistě konkurenční boj. „Ten může být pro zákazníka přínosný. Některé menší firmy to ale může zlikvidovat,“ myslí si Ruml. Podle něj ale především autobusoví dopravci situaci nebudou dlouho zvládat. „Myslím, že cenu udrží ještě několik málo měsíců a potom budou muset hledat jiné řešení, jak zákazníky získat,“ dodává Ruml. Protože jsou ale nízké ceny jízdného pro ně ztrátové, ve výsledku může být nová cena jízdenky mnohem vyšší než ta původní.

Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala tvrdí, že ze strany drah v tomto případě o konkurenční boj nejde. „Je to akční nabídka, a navíc to není cena určená pouze pro spoj Brno– Praha,“ uvedl Kubala. Dodal, že s výhodnou nabídkou na třech vybraných trasách počítají České dráhy zhruba na období jednoho roku.

Změny ve vlakové dopravě se netýkají jen cen. Přibudou i spoje. „Na jižní Moravu pojedou z Prahy dva nové expresy. Šohaj do Veselí nad Moravou a Mojmír do Luhačovic,“ vypočítal Kubala.