Na rozdíl od Hašky Čeloudová produkty přeprodává od výrobců. „Vše mám zařízené, ale pokladna je pro stánkový prodej nepraktická. Může ji poškodit nepříznivé počasí, každý den ji musím nabíjet, navíc se bojím krádeže," popsala.

S nákupem čtyř až pěti pokladen do zálohy kvůli vlivu počasí a prachu počítá další nespokojená stánkařka Marta Tobolová. „Důležitý pro nás bude první rok. Po něm se rozhodneme, jestli radši úplně neskončíme s prodejem," uvedla Tobolová.

Začít hlásit všechny tržby museli od loňského prosince hospodští, restauratéři a hoteliéři. Na řadě jsou nyní malo- a velkoobchodníci. Podle údajů finančního úřadu na to ale nejsou všichni připravení.

Důležitá fakta: V obchodě už jen s účtenkou. Startuje EET

4995
korun zaplatí za pořízení pokladny na elektronickou evidenci tržeb zákazníci, kteří si vyberou řešení eKasa od O2. Za tuto cenu podnikatelé získají tablet s pokladnou, tiskárnu a platební terminál pro příjem platebních karet. Měsíční poplatek činí nula až 495 korun, výše se liší podle měsíčního obratu na platebním terminálu. Zdarma je služba při obratu nad sto tisíc korun. Součástí ceny už je i připojení k internetu.

Na jižní Moravě se k evidenci tržeb má přidat odhadem šestnáct tisíc podnikatelů. „K pondělí si autentizační údaje, pomocí kterých se k evidenci přihlašují, vyzvedlo dvanáct tisíc z nich," vypočetl zástupce ředitele jihomoravského finančního úřadu David Stančík. Dnes je přitom poslední den, do kdy se musí obchodníci k evidenci přidat, od zítřka už musí všechny tržby hlásit, jinak jim hrozí pokuta.

Například v prodejně Plastics Products ve Vyškově se na evidenci nechystají vůbec. „Rozhodli jsme se přejít na bezhotovostní platby na fakturu, takže se k evidenci nepřipojíme," uvedla Kateřina Konečná z prodejny. Podle Stančíka je tento postup možný. „Podnikatel ale musí všechny platby přijímat bezhotovostním převodem, nesmí tak brát nejen hotovost, ale ani platební karty," sdělil.

Čtěte také: Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

Naopak s velkým náskokem se na evidenci chystal podnikatel Vlastimil Nečas ze smíšeného zboží v Perné na Břeclavsku. „Evidenční údaje jsem si vyzvedl už dávno. Mám ale problémy s kasou, kterou mi technik nedokázal zatím zprovoznit. Nevím, jestli to stihneme. Zaplatil jsem už patnáct tisíc, což je mnohem víc, než sliboval ministr financí Andrej Babiš," postěžoval si Nečas.

Podle něj se zdržuje i fungování obchodu, protože většina lidí účtenky stejně nechce. Úplně bez problémů funguje evidence v předstihu u Zdeňka Maška v ZM-elektro v Bučovicích na Vyškovsku. „Vše zvládá účetní systém, který používám. Kromě cesty na finanční úřad a seznámení se s formuláři to pro mě neznamenalo žádnou komplikaci," vysvětlil podnikatel.

Podobně jako kvůli evidenci tržeb v prosinci zavíraly hospody, nevyhne se stejný osud i některým malým prodejnám. Naposledy tak dnes do svého současného zaměstnání šel prodavač Roman Janči z prodejny Levněnka v ulici Cejl v Brně. „Majitelka se rozhodla skončit," uvedl.

Přečtěte si: Výstaviště? Přední část se otevře lidem. A vzniknout má i nový pavilon

MICHAL RAPCO
DANIEL HRBOLKA